Ostalo

60. rođendan najvažnijeg festivala – MBZ ove godine u četiri bloka – očekuje nas bogat i raznovrstan program

Ovim putem pozivamo Vas na online konferenciju za medije Muzičkog biennala Zagreb koja će se održati u srijedu, 17. ožujka 2021. godine s početkom u 12 sati na službenom YouTube kanalu Muzičkog biennala Zagreb.

PR
2021-03-17 08:00

Jedan od najvažnijih međunarodnih festivala suvremene glazbe –Muzički biennale Zagreb,u organizacijiHrvatskog društva skladatelja, kreće u travnju i ove godine slavi 60. rođendanpod nazivom - "(Re)konstrukcija - Continuum".

Od travnja do rujna31. muzički biennale Zagrebodržat će se u četiri programska bloka -Furioso!, Shifting, Le sacre de létéi Celebration! Organizatori su na online konferenciji za medije najavili bogat i raznovrstan program, u sklopu kojeg će svoj rad publici predstaviti skladatelji iz Hrvatske, ali i gosti iz svih krajeva svijeta.

"Drago mi je najaviti da će se festival unatoč izazovima ipak uspjeti održati, iako u drugačijem obliku. Muzički biennale Zagreb će se, u takozvanom Continuum-u, održati u četiri festivalska bloka. Publika svih godišta moći će uživati u MBZ-u na raznim gradskim lokacijama, kao i u online formatu. Dijeljenjem na četiri dijela, odnosno bloka, nadamo se omogućiti nesmetano i sigurno održavanje festivala unatoč mjerama usred pandemije i unatoč posljedicama potresa", istaknula jeumjetnička ravnateljica MBZ-a, skladateljica Margareta Ferek-Petrić.

INK Experiment duo, Papandopulo kvartet, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačka filharmonija, Ansambl Decoder, Cantus Ansambl, Šumovi protiv valova i Delapsesamo su neki od izvođača koji će na ovogodišnjem izdanjuMBZ-aizvesti djela uglednih domaćih i stranih skladatelja.

"OvogodišnjiMBZodržat će se na nekoliko lokacija u Zagrebu. Već u predbijenalskom perioduod 9. travnjau Etnografskom muzejuotvorit će se izložbaSrđana Đuričića-"Kelemenov pozdrav svijetu", kojom će se odati počast utemeljiteljuMBZ-a,Milku Kelemenu. Zatim će seu suradnji s Francuskim institutomodržati i nekolikopop-up koncerata studenata Muzičke akademije, aod 15. do 17. travnjaodržat će se i glazbeno-plesna akcija na otvorenom ispredHNK. Tu su još iHrvatski glazbeni zavod, Atelijer Meštrović, klub Močvara, Muzej suvremene umjetnosti, Pogon Jedinstvoitd; a sve s ciljemumrežavanja što više različitih aktera s umjetničke scene i s ciljem davanja obola Zagrebu u segmentu suvremene glazbe", rekla jeMargareta Ferek-Petrić.

Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, Antun Tomislav Šaban,istaknuo je skladatelje koji će predstaviti svoja djela naMBZ-u:"Naša umjetnička ravnateljica složila je zanimljiv i bogat program u kojem važno mjesto zauzimaju hrvatski skladatelji vrlo različitih izričaja, i ove godine imamo velik broj praizvedbi naših skladatelja, a to su: Berislav Šipuš, Mladen Tarbuk, Gordan Tudor, Ivana Kiš, Alen i Nenad Sinkauz, Frano Đurović, Tomislav Oliver, Ivan Josip Skender, Ana Horvat, Dubravko Detoni, Krešimir Klarić. Lovro Stipčević, Ivana Kuljerić Bilić, Davorin Kempf, Marko Slaviček, Helena Skljarov, Tena Ivana Borić, Višeslav Laboš, Ivan Violić, Maja Rivić, Tihomir Ranogajec, Matko Brekalo i Boris Jakopović".

Muzički Biennale Zagrebi ove godine misli na najmlađe članove društva i stvaraprogram za djecu i mlade."Zbog pandemije koronavirusa, MBZ će ove godine program za djecu i mlade premjestit iz koncertnih dvorana, škola i vrtića udigitalne formate. Na prvi dan festivala, 18. travnja objavit će se nova web-stranicakidz.mbz.hr.MaskotaMBZ programa za velike malene jeSvirkoi djecu će voditi kroz interaktivne, edukativne sadržaje, kvizove, razgovore sa skladateljima i izvođačima, ali i kroz animirano-igrani serijal čija je autorica glazbena edukatorica i violinisticaLucija Stanojević, a produkciju potpisujeStudio Tetrabot", rekla je programska voditeljica i autorica koncepta, ujedno i izvršna producenticaMBZ-aNina Čalopek.

Slavljeničko izdanje MBZ-a otvara se koncertom Zagrebačkih solista 18. travnja u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda. Time započinje Prvi festivalski blok pod nazivom "Continuum Nr. 1 - Furioso!" koji će trajati do 22. travnja. U sklopu ovogodišnjeg MBZ-a od 11. do 14. svibnja implementiran je i festival Jazz.hr/proljeće na kojem će nastupiti Obradović- Tixier Duo, Goran Kajfeš Tropiques Quartet, Domagoj Ralašić, Alvin Queen Soultet i Paier Valcic Quartet Cinema Scenes".

Drugi festivalski blok "Continuum Nr. 2 - Shifting" održat će se od 27. do 29. svibnja, a "Continuum Nr. 3 - Le sacre de lété" najavljen je za period od 15. do 17. srpnja. Upravo 17. srpnja u Pogonu Jedinstvo izvest će se "Semi–mono–opera" Silvija Foretića za jednog pjevača i vrpcu. Ovo djelo praizvedeno je na MBZ-u 1979. u izvedbi samog skladatelja, no 2021. bit će izvedena nova inačica djela, s Miljenkom Đuranom u ulozi pjevača i posve novo snimljenim materijalom koji pripremaju Silvio Foretić i Višeslav Laboš. Na taj se način festival okreće svojoj baštini i preoblikuje ju za novu publiku. Zatvaranje MBZ-a i festivalski blok "Continuum Nr. 4 - Celebration!" održat će se 18. i 22. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu. Čast da zatvori ovogodišnje i drukčije izdanje Muzičkog biennala Zagreb ima skladatelj Berislav Šipuš i njegova opera po motivima Janka Polića Kamova - "Posljednji...Intermezzo...".

Ovogodišnji MBZ donijet će nam mnoštvo skladateljskih stilova i karaktera, kontrast generacija, starog i novog, tradicionalnog i suvremenog. "Imat ćemo priliku čuti i vidjeti nadolazeće glazbene profesionalce, ali se i prisjetiti velikih skladateljskih imena koja su ostavila neizbrisiv trag u svijetu suvremene umjetnosti. Program otvara vrata u 21. stoljeće, imamo mnogo praizvedbi, većinom mladih generacija hrvatskih skladatelj(ic)a. Kroz program ćemo osjetiti i dašak zemalja koje su obilježile život utemeljitelja MBZ-a Milka Kelemena, ali i zaviriti u budućnost suvremene glazbe", zaključila je umjetnička ravnateljica Margareta Ferek-Petrić.

Kompletan program ovogodišnjeg MBZ-a pogledajte OVDJE .

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.