Ostalo

Aca Lukas za RTL.hr o tužbi organizatorima i žiriju Beovizije: 'Pitam ih - gdje su pare? O Konstrakti...

Iako je izbor za pjesmu Eurovizije u Beogradu bio prije tri tjedna, to je i dalje među top temama u Srbiji. Razlog su Acine optužbe prema RTS-u. Za RTL.hr prokomentirao je što stoji iza svega

RTL.hr
18.03.2022 20:00

Prava drama odvila se kod naših susjeda na ovogodišnjem izboru za pjesmu koja će ih predstavljati naEurosongu. Na Beoviziji se s pjesmom 'Oskar' Aca Lukas pokušao plasirati na natjecanje u Torinu, no završio je na petom mjestu. No, niti tri tjedna od izbora, optužbe u medijima se ne stišavaju, a rezultirale su i tužbama. S glazbenikom Acom Lukasom koji često nastupa i u Hrvatskoj, razgovarali smo o novonastaloj situaciji - tužbi protiv organizatoria (RTS-a) i članova žirija na Beoviziji.

"To pojedini mediji malo pogrešno tumače, ali dobro. Nismo mi njih tužili zbog toga što nismo pobijedili, mi smo ih tužili jer imamo informacije da već godinamarade malverzacije, tipa dogovaranja i primanja mita za odlazak na Euroviziju. Podnio sam i prijavu protiv Olivere Kovačević koja je prošle godine primila 30 tisuća eura za pobjedu Hurricane koje su nas predstavljale u Rotterdamu. A sada su, prije svega, pokrali glasove i SMS-ove, ali ne na način da su moje glasove prebacili nekome drugome nego su generalno svima skinuli SMS glasove jer su oni trebali ići u humanitarne svrhe. Sve zajedno ima 70.000 glasova, a ja tvrdim da ih ima više od 270 tisuća glasova", rekao je Aca.

Njegova pjesma 'Oskar' nije ušla niti u top tri, odnosno završio je na petom mjestu, a sada je odlučio tužiti pojedine članove žirija iz polufinala i finala. Tuži i generalnog direktora RTS-aDragana Bujoševićate urednicu Zabavnog programa Javnog servisa Srbije, već spomenutu Oliveru Kovačević.Zanimalo nas je je li tužba pala i iz razloga što se ne može pomiriti s porazom...

"Nije bitno jesam li ja pobjednik ili ne, na Beoviziji sam se pojavio s dobrom namjerom. No, činjenica je da sam tamo najjače ime od svih. Jedini imam legitimitet da se pobunim, ponavljam, ne zbog toga što nisam pobijedio, nego zato što godinama postoji sustavna krađa. Pitam ih – gdje je nestalo 200 tisuća glasova? Gdje su pare?", rekao nam je Aca. S druge strane, Olivera je za Blic sve te optužbe demantirala i rekla: Za koga su to ozbiljne optužbe? Jako je važno koja usta to govore" te najavila kako će RTS i ona tužiti Lukasa. On tvrdi da su to samo njihove prijatnje i kako još uvijek nije dobio nikakvu tužbu.

Optužuje i članove žirija,Željka Vasića,Tijanu Milošević,Unu Senić,Vladimira NikolovaiNedu Ukraden za dogovor oko toga kome će dati glasove i koliko njih.

Što se tiče mene i žirija, imamo dokaze da su žiriju dali upute koliko kome treba dati glasova. Po Oliveri Kovačević nisam trebao proći niti polufinale, ali to im je baš bilo teže napraviti. To mi nismo izmislili, to su naša saznanja. Prije finala sudobili spisak kako glasati. Da je bilo regularno glasanje, jedino mi Neda ne bi dala niti jedan poen. Nismo u dobrim odnosima, namjerno mi je dala šest glasova", rekao je Aca. Nedugo nakon izbora i Konstraktine pobjede Aca je sarkastično prokomentirao kako bi i on pobijedio da je prao noge u lavoru. Dok su neki to shvatili kao šalu, drugi su tu izjavu komentirali kao očajnički potez.

Aca Lukas sin vjenčanje

Izvor: Antonio Ahel/Pixsell

To je bila šala. Što se tiče same Konstrakte, apsolutno nemam ništa protiv nje, niti protiv njezinog nastupa, niti protiv njezine pjesme. Naravno da ću navijati za nju, pa ona je iz moje zemlje! Ne znam ima li šanse za pobjedu. No, ako pričamo o Beoviziji, osobno smatram kako je bilo boljih pjesama od njezine. Pri tome mislim i na Saru Jo, Zorju, ma ima tu sedam do osam pjesama koje su, po meni, a to je stvar ukusa, bile bolje. Dao Bog da pobijedi, ali moja poanta je ta da pričamo o korupciji", naglasio je glazbenik. U nastup je uložio pozamašnu svotu novca – doveo je gudački kvartet iz Italije, kao i stakleni klavir čija je cijena pola milijuna dolara.

Nikad neću dati novac za pobjedu, radije ću ga uložiti u svoj nastup", rekao je. Pjesmu hrvatske predstavnice Mije Dimšić dosad nije uspio poslušati, no obećava: "Potrudit ću se čuti je".