Ostalo

Američki znanstvenici kamerom ostvarili čudo

Znanstvenici američkog Instituta za tehnologiju u Massachusettsu uspjeli su izraditi prototip kamere koja može snimiti trenutak koji se dogodio brzinom svjetlosti.

M.L.
19.12.2011 16:47

Iako je velika poput jedne prosječne kante za smeće, prototip kamere koja može snimati brzinom svjetlosti pokazao se punim pogotkom.

Ova super brza kamera može prikazati zraku svjetlosti koja putuje s jednog kraja laboratorija na drugi, a stručnjaci smatraju da će fotografije napravljene ovom brzinom biti u upotrebi tek za deset godina.

Ovo bi otkriće moglo imati veliki utjecaj i na području medicine, budući da se znanstvenici nadaju kako bi mogli proizvesti ručne skenere koji bi se zasnivali na ovoj tehnologiji.

Ramesh Raskar , jedan od profesora u laboratoriju Instituta za tehnologiju u Massachusettsu, objašnjava da je superbrzom kamerom moguće utvrditi kako se kreću fotoni.

Blenda ove kamere otvara se brzinom od 1,7 pikosekundi, što je čak trilijun puta manje od sekunde. Ovo je otkriće utoliko senzacionalno jer se radi o kameri koja može zabilježiti najbrže kretanje na svijetu.