Ostalo

Anđa Marić u ispovijesti za RTL.hr: 'Bila sam deset godina u tišini jer sam bila bolesna, nisam mogla...

Puno toga se promijenilo od albuma 'Srebrni' grupe Flare, ali ne i ugođaj dok ih slušate jer imate osjećaj kao da su od objave prvog albuma prošla 22 dana, a ne godine

Luka Kalac
28.06.2022 20:00

Pravi obožavatelji zagrebačke grupe Flare doživljavaju pravu navalu emocija i to ponajprije zahvaljujući pjevačici i spisateljci Anđi Marić i njezinom bratu Jerku Mariću . Nakon dugo vremena, u studenom 2021. godine svjetlo dana je ugledao singl Flareovaca, a nedavno je izašao još jedan, čime su iz benda najavljili nastanak novog albuma. U međuvremenu, od albuma 'Srebrni' dogodile su se nevjerojatne stvari, no neke stvari su u svojoj srži ostale i dalje svoje i originalne - glazba Flarea i pomalo melankolični ugođaj i sve to ukrašeno Anđinin prekrasnim glasom.

Srećom, Jerku se mogu zahvaliti svi obožavatelji ovog benda jer ovi singlovi, a i potencijalni album ne bi izašli da on nije dugo vremena nagovarao Anđu da se vrati pjevanju nakon 10-godišnje pauze. Kako je i sama rekla u intervjuu, godinama nije mogla držati ton niti brzo izgovarati riječi, ali Jerko je znao da će nakon pola sata provedenih s Anđom uroditi pjesmom koju je teško izbaciti iz glave.

Za RTL.hr se Anđa osvrnula se dugu pauzu s bendom Flare, stvaranje glazbe u Sloveniji i Mađarskoj, na probleme koji su joj onemogućili izražavanje njezinog pjevačkog dara, na Jerka Marića koji potpisuje svu glazbu i stihove, novi singl 'Dani, sati, minute', nastajanju novog albuma benda Flare nakon duge 22 godine, mogućnosti glazbenih suradnji, na proces nastajanja pjesama Flarea. Isto tako, komentirala je Jerkovo pisanje stihova, ali i svoje pisanje kojim je ovladala na engleskom i mađarskom jeziku, davanje i primanje u životu, svoj YouTube kanal pod nazivom Anđa Marić TV, ali i online školu za Osobni Razvoj "Mala škole za Veliki Život". Ovom prilikom nam je 45-godišnja Anđa Marić otkrila kada će joj izaći slikovnica 'Rigo Janči' u Budimpešti te u kojoj joj je fazi knjiga u 'Moja osobna rEvolucija u 365 dana'. Za kraj, otkrila nam je koliko je savjeta dala ljudima koji su ih doista trebali u tom trenutku te kako provodi slobodno vrijeme kada se ne bavi glazbom.

Nakon dva desetljeća nagovora iza vas je drugi po redu singl 'Dani sati minute'. Za početak - Koje su vam misli prolazile glavom i koji su vas osjećaji prožimali kada ste ponovno stali pred mikrofon u studiju?

Prvo moram ispraviti netočan navod: Dva desetljeća je bila pauza s Flareom, a ja sam radila glazbu u Sloveniji i Mađarskoj, a imala sam pauzu od 10 godina zbog zdravstvenog stanja. Naravno da sam imala tremu jer godinama nisam mogla držati ton niti brzo izgovarati riječi, ali moram reći da je Jerko bio jako strpljiv i nježan i u samo pola sata nastala je 'Srce mi je na mjestu' s kojom smo bili jako zadovoljni.

Anđa i Jerko Marić

Rekli ste kako ćete u prosjeku svako tromjesečje objaviti singl, no najviše ste pozornosti privukli rečenicom da ćete tek onda objaviti novi album ili tko zna – možda remake prvog, ali u duhu trenutnog vremena. Znate li više sada ili ćete pak to ostaviti kao iznenađenje? Možemo li možda očekivati kakvu glazbenu suradnju?

Novi album već nastaje organski single po single imamo i neke super ideje za budućnost, ali to ću zadržati za iznenađenje. Ne planiramo nikakvu glazbenu suradnju, ali ako nastane prirodno i organski ok.

Kako je izgledalo stvaranje pjesme 'Dani sati minute'? Zanima me jer vidim da ste udruženim snagama pisali glazbu i tekst. Što je prije nastalo? Kako je tekao proces pisanja i snimanja?

Jerko je imao glazbu i jako puno teksta pa smo ga zajedno na licu mjesta u studiju isprobavali i slagali da ga prilagodimo meni. On je autor glazbe i teksta i na 'Dani, sati, minute'. Jako mi se sviđa način na koji piše glazbu i tekstove, sviđa mi se kako je rječit na hrvatskom jeziku, ja bolje pišem na engleskom i mađarskom. To obično nastaje u nekoliko sati i u dva posjeta studiju barem što se mene tiče, a Jerko radi sve ostalo i jako sam sretna i zahvalna zbog toga.

Za pregled sadržaja moraš omogućiti kolačiće društvenih mreža!

Iza sebe ih imate, za sada, već preko 387., a s njima ste započeli kako biste nadahnuli nekog, baš kao što su neke osobe vas. S tako nesebičnim pristupom jeste li iskusili onu izreku – sretnija osoba je ona koja više daje, nego ona koja prima?

Djela služenja su jako važna jer ona čine život smislenim, ali samo ako poštuješ sebe i svoju energiju.

Moj You Tube kanal Anđa Marić TV služi mi kao promocija mog coaching businessa i moje online škole za Osobni Razvoj "Mala škole za Veliki Život" već su mi se javile mnoge osobe koje samo gledaju videe i primjenjuju znanja koje su stekli i imaju ogromne rezultate čak takve da mi se zahvaljuju da su ponovo uspjeli preuzeti svoj život u svoje ruke. To me čini izuzetno sretnom jer sam i ja bila na njihovom mjestu i netko je i meni na taj način pomogao kao na primjer Ana Bučević i još mnogi drugi.

Anđa Marić.jpg

U kojoj je trenutno fazi grupa Flare? Objavili ste hit-album 'Srebrni' 2000. godine, no na iznenađenje obožavatelja singlom 'Srce mi je na mjestu' i 'Dani sati minute' ste najavili i drugi studijski album. Je li s razlogom prošlo baš 22 godine između albuma ili vas je Jerko uspio, kako ste rekli, nakon godina nagovaranja motivirao?

I Jerko i ja smo imali svoje druge glazbene projekte - ja sam vidjela 12 godina u Sloveniji, a bila sam 10 godina u tišini jer sam bila bolesna - to je to, zar ne? On me nagovarao da ponovo počnem pjevati, da ne odustanem od toga i drago mi je da me nagovorio.

Za pregled sadržaja moraš omogućiti kolačiće društvenih mreža!

Imate li kakve ideje za možda nove dječje romane?

Nedavno sam na mađarski jezik prevela slikovnicu 'Rigo Janči' koju sam izdala 2020., jer će ove godine izaći u Budimpešti. Što se tiče romana za djecu, uvijek imam uvijek nove ideje, ali ne znam kada ću početi. Upravo završavam svoju knjigu, zapravo završavamo dizajn lekturu i finalne popravi popravke na knjizi u 'Moja osobna rEvolucija u 365 dana' koja će izaći za nekoliko tjedana.

Kada je riječ o vašem životu s MS-om, rekli ste kako je vaša emotivna reakcija na ljude, stvar ili pojave bila vaš neprijatelj. Kako se nosite s njome i imate li kakav savjet za osobe koje se teško nose sa svojim emocijama i reagiraju na stvari?

Na svom YouTube kanalu Anđa Marić TV snimila sam 368 savjeta za ljude kako da se nose sa svim izazovima i dajem savjete koji su i meni pomogli. Moj savjet za sve one koji žele još nešto više pa se pridruže mojoj maloj u školi zvala veliki život gdje će dobiti moju podršku i vrijedan trening za potpunu promjenu i upgrade svog života www.malaskolazavelikizivot.com .

Kako najradije provodite slobodno vrijeme kada nije riječ o glazbi i vlogu?

Ja obožavam raditi. Upravo sam snimila 36. predavanje za svoju školu i uživam u svakom trenutku procesa i podrška sam svojim polaznicima, a moto škole je da rastemo zajedno svaki dan. Inače, nemam osjećaj da sam radila i jedan dan u životu jer uvijek radim ono što volim tako da nemam baš

Isti koncept slobodnog vremena kakav možda imate vi.

Meni je sve što radim kao igra i zabava.

Slobodno vrijeme koristim za učenje pohađanje raznih radionica i seminara za moj osobni razvoj i to me jako veseli.

Anđa i Jerko Marić.JPG

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.