Play ponuda
Play ponuda
KUPUS NA MJESECU

Astronauti će u svemiru uzgajati povrće!

Četiri vrste povrća uzgojene su u umjetnom ekosustavu, prostoru od 300 četvornih metara koji bi budućim astronautima trebao omogućiti da si osiguraju vlastite zalihe zraka, vode i hrane tijekom letova u svemir.

Image

povrće povrće

S.M./Hina/ 4.12.2012. u 13:15
Play ponuda

Kineski astronauti moći je jednog dana uzgajati povrće na Marsu i na Mjesecu, nakon prvog uspješnog znanstvenog pokusa u Pekingu, piše službeni kineski tisak.

Četiri vrste povrća uzgojene su u umjetnom ekosustavu, prostoru od 300 četvornih metara koji bi budućim astronautima trebao omogućiti da si osiguraju vlastite zalihe zraka, vode i hrane tijekom letova u svemir, dodaje agencija Xinhua. Taj bi se sustav "trebao koristiti u bazama na Mjesecu i na Marsu", dodaje državna agencija.

Kina je ušla u utrku za osvajanje Mjeseca i želi biti prva azijska zemlja koja će onamo zakoračiti. U okviru programa pod nazivom "Chang'e" već je uspješno lansirala dvije lunarne sonde, 2007. i 2010. Usto velikim koracima grabi u programu izrade stalne orbitalne stanice.

Yang Liwei, prvi Kinez koji je 2003. bio u svemiru, rekao je prošlog mjeseca kako želi da Kineska komunistička partija, na vlasti u Kini od 1949., otvori svoju podružnicu na budućoj svemirskoj stanici: "Otvorimo li partijsku podružnicu u svemiru, bit će ujedno i najviša u svijetu", rekao je.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
nadamo se da čovjek nije doživio srčani

Ako nije na fejsu, nije se dogodilo: poseksali se u live streamu pa tagirao djevojčinog oca

Play ponuda

Više s weba