Ostalo

Astronauti će u svemiru uzgajati povrće!

Četiri vrste povrća uzgojene su u umjetnom ekosustavu, prostoru od 300 četvornih metara koji bi budućim astronautima trebao omogućiti da si osiguraju vlastite zalihe zraka, vode i hrane tijekom letova u svemir.

S.M. - HINA
04.12.2012 13:15

Kineski astronauti moći je jednog dana uzgajati povrće na Marsu i na Mjesecu, nakon prvog uspješnog znanstvenog pokusa u Pekingu, piše službeni kineski tisak.

Četiri vrste povrća uzgojene su u umjetnom ekosustavu, prostoru od 300 četvornih metara koji bi budućim astronautima trebao omogućiti da si osiguraju vlastite zalihe zraka, vode i hrane tijekom letova u svemir, dodaje agencija Xinhua. Taj bi se sustav "trebao koristiti u bazama na Mjesecu i na Marsu", dodaje državna agencija.

Kina je ušla u utrku za osvajanje Mjeseca i želi biti prva azijska zemlja koja će onamo zakoračiti. U okviru programa pod nazivom "Chang'e" već je uspješno lansirala dvije lunarne sonde, 2007. i 2010. Usto velikim koracima grabi u programu izrade stalne orbitalne stanice.

Yang Liwei, prvi Kinez koji je 2003. bio u svemiru, rekao je prošlog mjeseca kako želi da Kineska komunistička partija, na vlasti u Kini od 1949., otvori svoju podružnicu na budućoj svemirskoj stanici: "Otvorimo li partijsku podružnicu u svemiru, bit će ujedno i najviša u svijetu", rekao je.