Play ponuda
Play ponuda
POHOD NA OSCARE

Avatar osvojio Zlatni globus

Među nagrađenima su i glumci Sandra Bullock te Jeff Bridges koji dosad nisu bili među nagrađivanima. Dodjelu je obilježila tragedija na Haitiju.

Image

avatar Avatar

M.K.S./HINA/ 18.1.2010. u 8:14
Play ponuda

LOS ANGELES - Znanstveno-fantastični 3D 'blockbuster' "Avatar" Jamesa Camerona, koji je na svjetskim kino blagajnama za mjesec dana zaradio 1.6 milijardi dolara, osvojio je u nedjelju Zlatni globus za najbolji film i režiju, što je povećalo izglede autora "Titanica" za još jedan trijumf na dodjeli Oscara.

Za Camerona, to je bila repriza dodjele Zlatnih globusa od prije 12 godina, kad je za svoj film "Titanic" nagrađen za najbolji film i režiju.

"Avatar traži od nas da sagledamo kako je sve povezano, sva ljudska bića međusobno i mi sa Zemljom. I ako morate putovati četiri i pol svjetlosne godine do izmišljenog planeta kako bi cijenili ovo čudo od svijeta koji imamo ovdje, onda znate da se radi o čudu od filma, o magiji", rekao je Cameron zahvaljujući na nagradi. "Mi imamo najbolji posao na svijetu", dodao je nagrađeni redatelj.

Primajući nagradu za najbolju režiju, Cameron je odao priznanje svojoj bivšoj supruzi Kathryn Bigelow za režiju filma "Narednik James", koji je slovio kao favorit u kategoriji najboljeg filma i režije, ali je završio bez nagrada.

Film "Ni na nebu ni na zemlji" osvojio je Zlatne globuse u šest kategorija, uključujući za najbolji scenarij.

Mnogi od dobitnika i najavljivača na 67. dodjeli Zlatnih globusa nosili su crvene i žute mašne, podsjetnik na katastrofalni potres u Haitiju, te pozivali da se uplati pomoć za stradale.

Svečanost 67. dodjele nagrada Zlatni globus, Udruge stranih dopisnika u Hollywoodu, vodio je britanski komičar Ricky Gervais, s naglašeno provokativnim tonom prema profesiji u cjelini i pojedinim kolegama, što je okupljena hollywoodska krema pratila sa suzdržanim smijehom i pljeskom, uz dosta kiselih osmijeha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Neki glumci iznenađeni nagradama

Zvijezda filma "Crazy Heart" Jeff Bridges, koji je primio prvi Zlatni globus u karijeri, za glavnu mušku ulogu u drami, našalio se na račun toga što su ga do sada nagrade uglavnom zaobilazile. "Doista ste me zakinuli za moj potcijenjeni status ovdje", kazao je.

Sandra Bullock, koja također nije nagrađivana, osvojila je Zlatni globus za najbolju ulogu u drami, za svoj rad u filmu "The Blind Side."

Robert Downey Jr. osvojio je Zlatni globus za najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu, za glavnu ulogu u "Sherlock Holmesu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
ŽIVOT NAKON SHOWA

Toma za RTL.hr o režimu nakon 'Života na vagi': 'Cilj mi je što prije vratiti se na staro'

Downey se našalio da nema pripremljeni govor, jer mu je supruga rekla da će nagradu sigurno osvojiti Matt Damon za ulogu u filmu "Doušnik". Downey, poznat po svojoj tegobnoj karijeri, opterećenoj problemima s drogom i alkoholom, te boravcima u zatvoru i na rehabilitacijama, zahvalio je, među ostalima, i svom agentu što mu je "12 puta pokretao karijeru".

"Mamurluk", komedija o propalim momačkim avanturama u Las Vegasu, osvojila je Zlatni globus za najbolju komediju ili mjuzikl.

Bivši boksački prvak svijeta Mike Tyson, koji u tom filmu igra sebe, našao se na pozornici zajedno s redateljem Toddom Phillipsom kod primanja nagrade.

Austrijski glumac Christoph Waltz osvojio je Zlatni globus za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu "Nemilosrdni gadovi" Quentina Tarantina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Meryl Streep osvojila je sedmi Zlatni globus, kao najbolja glumica u komediji ili mjuziklu za "Julie & Julia". Streep je imala udvostručene izglede za tu nagradu, jer je nominirana i za film "Previše je složeno."

Komičarka Mo'nique osvojila je Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu, za ulogu majke koja zlostavlja kćer u filmu "Precious: Based On The Novel 'Push' By Sapphire".

Disney-Pixarov kino-hit "Nebesa" osvojio je Zlatni globus za najbolji animirani film, te za najbolju originalnu filmsku glazbu, skladatelja Michaela Giacchinoa.

Nagrada za najbolju originalnu pjesmu pripala je T Bone Burnettu za "The Weary Kind," temu filma "Crazy Heart."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Zlatni globus za najbolji strani film dodijeljen je njemačkom filmu "Bijela vrpca", a nagradu je predala filmska legenda Sophia Loren.

Zlatni globus za najbolju TV dramu pripao je AMC-voj seriji "Momci s Madisona", treću godinu zaredom.

Alec Baldwin nagrađen je Zlatnim globusom kao najbolji glumac u humorističkoj TV seriji.

Nakon četiri nominacije, Toni Collette je osvojila prvi Zlatni globus kao najbolja glumica u humorističkoj TV seriji za "Tarin svijet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Kevin Bacon osvojio je svoj prvi Zlatni globus, za glavnu mušku ulogu u TV filmu ili mini-seriji za HBO-ev "Pratnja".

Zlatni globus za najbolju glumicu u TV filmu ili mini-seriji pripao je Drew Barrymore za HBO-ev "Gray Gardens", što joj je prvi Globus nakon tri nominacije.

Chloe Sevigny, nagrađena je za najbolju žensku sporednu ulogu u TV filmu ili mini-seriji za HBO-ev "Big Love". Kao najbolja glumica u TV drami nagrađena je Julianna Margulies za ulogu u "The Good Wife" (CBS).

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
Mirjana Antonović

Bila je fatalna za glazbenike: Pogledajte kako danas izgleda Kićina 'divna crna žena'

Play ponuda

Više s weba