Ostalo

Bakica prodavala pribor za samoubojstvo

Jedna je 93-godišnja bakica iz svojeg doma u okolici San Diega je prodavala pribor za samoubojstvo te pred sudom priznala kako nije plaćanje porez prema državi.

Z.H. - HINA
03.12.2011 09:16

Umirovljena učiteljica Sharlotte Hydorn (93), koja je 20 godina iz svojeg doma u okolici San Diega prodavala "pribor za samoubojstvo", u petak je pred sudom izjavila da se osjeća krivom zbog prekršaja koji se odnosi na neplaćanje poreza državi, a ustanovljen je nakon provedene policijske istrage o njezinoj "kataloškoj prodaji".

Hydorn je na sudu priznala kako porez nije plaćala u razdoblju od 2007. do 2010. Tijekom tih četiriju godina, najmanje sedam njezinih klijenata je, kako su ustvrdili istražitelji, počinilo samoubojstvo upotrijebivši poseban Sharlottein "pribor za samoubojstvo gušenjem".

Tužitelji su ustanovili da je u četverogodišnjem razdoblju, tijekom kojega nije plaćala porez državi, prabaka Hydorn prodala oko 1300 svojih pribora, no obećala je da će, u skladu s nagodbom na sudu, prestati s dosadašnjim biznisom.

Pribor se sastoji od hermetički zatvorene plastične kapuljače koja se veže oko vrata, a u nju se cjevčicom iz posebnog spremnika doprema helij ili neki drugi smrtonosni plin.

Glavni tužitelj okruga San Diego u kojemu je bakica živjela i "radila" rekao je, kako u skladu s nagodbom, Sharlotte Hydorn neće biti sudski gonjena ni za jedno od šest dokazanih smrtnih slučajeva u okrugu.

Dobronamjerna prabaka Hydorn zadnjih se 20 godina bavila izradom "pribora za samoubojstvo gušenjem". Naziv njezine tvrtke bio je Glorious Life and Dignified Death (GLADD), Lijep život i dostojanstvena smrt. Na saslušanju je kazala kako je imala vrlo malu financijsku korist od poslovanja svoje tvrtke. Specijalni agent koji je radio na slučaju rekao je da Hydorn nije vodila računa o identitetu svojih klijenata, njihovu zdravstvenom stanju ni o zakonima o poreznim obvezama. Još je zanimljivije, kako je istaknuo njezin odvjetnik, da Sharlotte nikad nije unovčila većinu čekova što ih je dobila od zahvalnih klijenata, a u njezinu stanu su, osim čekova, pronađene i brojne neotvorene omotnice s novcem koji su joj poslali klijenti.

"Hydorn je bila iznimno predana svojem poslu i čvrsto je vjerovala da čovjek ima pravo odlučiti o kvaliteti svojeg života, osobito o zadnjim danima i načinu na koji će ga okončati", rekao je odvjetnik. Slučaj Hydorn se pojavio na glavnim stranicama novina u lipnju, nakon što je kraj beživotnog tijela 29-godišnjeg mladića, koji je patio od depresije, pronađen pribor, nakon čega je policija pokrenula istragu.

Zatvorska kazna u slučaju neplaćanja poreza u Kaliforniji traje godinu dana i 100.000 dolara globe. Tužitelji su se složili kako će za Hydorn predložiti petogodišnju uvjetnu kaznu, plaćanje zaostalih dugova u iznosu od oko 30.000 dolara te plaćanje globe u puno manjem iznosu. Izricanje konačne presude zakazano je za veljaču.