Play ponuda
Play ponuda
u zdravom tijelu, zdrav duh

Bicepsi pobjeđuju ranu smrt? Mišićavi muškarci žive duže

Mišićavost u tinejdžerskoj dobi može upućivati na to koliko dugo ćete živjeti, barem kada je riječ o muškarcima, prenosi u srijedu BBC rezultate švedske studije.

Image
RTL/Hina/ 22.11.2012. u 7:23
Play ponuda

Švedski stručnjaci koji su 24 godine pratili razvoj više od milijun muških tinejdžera, otkrili su da su oni koji su bili slabo mišićavi, a to znači slabih mišića nogu i ruku, bili izloženi većem riziku od rane smrti.

Oni smatraju da je mišićavost odraz općeg stanja organizma, pa je utoliko povezana sa smrtnošću, ali istovremeno naglašavaju kako mišićavost istovremeno ne jamči duži život.

Učinak slabe muskulature sličan je učinku otprije poznatih čimbenika za ranu smrt, kao što su debljina i visoki krvni tlak.

Kada su znanstvenici uzeli u obzir te dobro poznate faktore rizika, utvrdili su da je veza između rane smrti i mišićavosti i dalje ostala.

Mršavi i debeli muškarci zabilježili su najgore rezultate kada je riječ o očekivanom životnom vijeku ako su uz to bili i manje mišićavi od prosječnih muškaraca, dok su snažni muškarci dulje živjeli, čak i ako su imali prekomjernu težinu, utvrdili su švedski stručnjaci.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
POBJEDNICA BB-A

Nastavlja se potraga za Marijanom Seifert: Pronađene su njezine stvari, oko Save dizat će se i dron

Play ponuda

Više s weba