Ostalo

BiH: Na kavu potrošili 80 milijuna eura

Prateći kako se u kućanstvima diljem svijeta raspoređuje zarađeni novac ta je organizacija utvrdila kako svaka bosanskohercegovačka obitelj za kavu mjesečno izdvoji 11 konvertibilnih maraka (5,6 eura) a od troje ispitanika dvoje se izjasnilo kako redovito piju kavu, prenosi u srijedu sarajevski "Dnevni avaz".

Z.H. - HINA
31.10.2012 10:25

Stanovnici siromašne Bosne i Hercegovine štede na svemu, no ne i na kavi jer na taj napitak godišnje potroše više od 80 milijuna eura, pokazalo je istraživanje koje je provela organizacija GfK Consumer Panel.

Prateći kako se u kućanstvima diljem svijeta raspoređuje zarađeni novac ta je organizacija utvrdila kako svaka bosanskohercegovačka obitelj za kavu mjesečno izdvoji 11 konvertibilnih maraka (5,6 eura) a od troje ispitanika dvojese izjasnilo kako redovito piju kavu, prenosi u srijedu sarajevski "Dnevni avaz".

Na temelju uzorkaod tisuću ispitanih kućanstava izračunato je kako se za kavu u BiH godišnje potroši 160 milijuna konvertibilnih maraka (81,8 milijuna eura).

Među Bosancima i Hercegovicima i dalje je najomiljenija tradicionalna turska, odnosno bosanska kava za koju se izdvaja i najviše novca - čak 140 milijuna KM (71,6 milijuna eura) a tek preostalih dvadeset milijuna KM (10 milijuna eura) građani BiH plate za instant i espresso kavu.

Prema istraživanju u ostalim državama regije, u Hrvatskoj se na kavu godišnje potroši nešto više nego u BiH - oko 85 milijuna eura, dok se u Srbiji godišnje popije kave u vrijednosti većoj od 125 milijuna eura.