Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
REVOLUCIJA U ZNANOSTI

Biološka kristalna kugla otkriva kada ćemo umrijeti!

Je li napokon otkrivena tajna života i smrti? Može li jednostavna krvna pretraga predvidjeti rizik osobe od umiranja od srčanih bolesti ili raka?

Image
Foto: Photos
M.L./Hina/ 1.9.2011. u 7:26
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izvješćujući u online izdanju časopisa 'Journal of American Medical Association', Johan Arnlov i njegovi suradnici tvrde kako jedan enzim koji se mjeri u krvi može biti povezan i sa srčanim bolestima i s rakom te stoga može poslužiti kao rani pokazatelj za nekoga tko će vjerojatno umrijeti od tih bolesti.

Arnlov i ekipa mjerili su razinu 'cathepsina S', enzima koji je uključen u razbijanje proteina. Pratili su dvije tisuće volontera do 12,5 godina i otkrili da su oni s najvišim razinama 'cathepsina S' imali više vjerojatnosti da će umrijeti od onih s nižim.

Ono što je jedinstveno kod studije jest da je to prvi prepoznati marker povezan i s bolestima srca i s rakom, dvama vodećim ubojicama odraslih osoba u SAD-u.

Učinak je ostao snažan, čak i nakon što su znanstvenici prilagodili druge čimbenike koji mogu pridonijeti smrti povezanoj sa srcem ili rakom, kao što su dob, krvni tlak, povijest bolesti srca, dijabetes i razina kolesterola.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROFESORICA I PJEVAČICA

Godine braka ne broji! Vesna Pisarović o suprugu i povratku u Zagreb

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba