Ostalo

Što kuhaju poznati za Božić? Marijana Mikulić otkrila recept za najukusniju francusku salatu

Na najljepši dan u godini najčešće se priprema patka ili purica s mlincima, a ponekad se može naći i jela kao što su pašticada ili sarma, a kada je riječ o božićnim slasticama na blagdanskom stolu najčešće možemo naći fritule, medenjake, štrudle od jabuke...

T.M.
24.12.2021 16:30

Desetljećima se na Božić obitelj okuplja oko blagdanskog stola prepunog jela koja se pripremaju, ali i jedu s posebnim užitkom. Kada pričamo o kulinarstvu u Hrvatskoj dobro znamo da se jako razlikuje shodno području, ali za Božić gotovo u svim krajevima spremajuse tradicionalna blagdanska jela.

Na najljepši dan u godini najčešće se priprema patka ili purica s mlincima, a ponekad se može naći i jela kao što su pašticada ili sarma, a kada je riječ o božićnim slasticama na blagdanskom stolu najčešće možemo naći fritule, medenjake, štrudle od jabuke...

Ove običaje ne preskaču niti domaće zvijezde, a mi ako kontaktirali popularnu glumicu Marijanu Mikulić koja nam je otkrila što će se ove godine naći na njezinom stolu.

'Kod nas doma se tradicionalno radi sarma, ali po novom već na Badnjak skuham dosta juhe, radim pašticadu i sarmu, te svoju inačicu onoga što svi zovemo francuskom salatom. Tako da onda tri dana samo odmaramo, uživamo i papamo bez da itko mora biti sluga tih par dana. I, naravno, svi zašuškani gledamo božićne filmove i slušamo pjesme'', rekla nam je domaća glumica. Na pitanje postoji li neki specijalitet kojeg radi bolje nego bilo tko drugi, Marijana nam je otkrila kako na jedno jelo padaju svi njezini gosti. Riječ je o dobro poznatoj francuskoj salati, ali na Marijanin način.

'Moja inačica francuske salate, koja to po svojim sastojcima zapravo i nije, je nešto što svi koji su probali obožavaju. Moja susjeda Alma Bukvić cijelu godinu spominje ju i najavljuje se na druženje zbog francuske", rekla nam je glumica pa dodala:

Pročitajte još
Marijana Mikulić pozirala sa suprugom pa otkrila tajnu uspješnog braka

"Nemam točne omjere već radim po prilici i preferencijama. Dakle, piletina, otprilike dva velika batka sa zabatkom. Kuham to za juhu pa očistim meso i sitno nasjeckam. Mrkva, također iz juhe, otprilike dvije velike mrkve u kombinaciji s velikom limenkom graška koju dobro isperem. Kiseli krastavci sitno narezani, naravno. Sve skupa malo posolim i povežem s otprilike pola tegle majoneze. Lagano promiješati da se poveže i nikako puno ne gnječim", otkrila nam je Marijana svoj tajni recept za, kako kaže, omiljenu francusku salatu.