Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
intervju za rtl.hr

Branko Đurić Đuro otkrio nam kako se vratio glumi nakon važne odluke: 'Kad sam došao u Sloveniju, odlučio sam prestati...'

U intervjuu za RTL.hr proslavljeni glumac i redatelj govori o tome zašto se odlučio vratiti glumi, kako se nosi s nizom projekata, kako gleda na koronakrizu i zašto je film 'Deset u pola' izazvao toliko oduševljenje publike diljem regije

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL
RTL.HR/ 31.1.2022. u 16:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Redatelj Danis Tanović jedan je od najvažnijih u karijeri Branka Đurića Đure. Naime, kada ga je pozvao da snimaju oskarovski film "Ničija zemlja", Đurić je stajao iza odluke da neće više snimati i da će raditi isključivo kao redatelj. Da nije bilo tog velikog i važnog projekta, možda bismo ostali ukinuti za mnoge maestralne uloge koje će Đurić dati u protekla dva desetljeća. Dvadeset godina od "Ničije zemlje", ponovno možemo uživati u njihovoj suradnji. Ovog puta radi se o filmu "Deset u pola", u kojoj Đurić igra glavnu ulogu. Film je izazvao oduševljenje u cijeloj regiji, a vi ga možete gledati na PLAY Premiumu od sutra, 1. veljače. Tim lijepim povodom Branko Đurić Đuro dao je intervju za RTL.hr.

Danis Tanović o Sarajevu, karijeri i novom filmu: 'Preopterećni smo teškim temama, nekad zaboravimo vidjeti ono lijepo čime smo okruženi'

Film 'Deset u pola' izazvao je izniman interes publike u regiji i oborio je neke rekorde. Je li vas iznenadio takav uspjeh filma?

Ovo je već treći film koji radim sa Danisom, poslije ‘No Man’s Landa’ i ‘Triagea’. Pročitao sam scenarij, dobio priliku nakon dugo vremena snimati u Sarajevu baš u vrijeme kada je sve bilo zatvoreno i u ‘Ludoj Kući’ skoro da nismo ni igrali predstave. Znali smo svi odmah o kakvom projektu je riječ, s kojom ekipom se radi, a po temi i svemu onome o čemu film govori i što taj film jeste, bilo je očekivano da će ga publika voljeti. I sretan sam što je tako.

Kako objašnjavate takav interes i popularnost filma? Je li tema nešto u ljudima probudila?

Probudila je i tema sigurno, i žanr – riječ je o komediji, ekipa, a i želja da se vidi novi domaći film, sigurno drugačiji, u vrijeme kada su mjesecima neke druge teme bile u fokusu, a ne umjetnost i kultura, smijeh. Ovaj film je barem malo okrenuo fokus na nešto drugačije, ljepše, pozitivnije. Vjerujem je da je to tema probudila u ljudima – emociju koja nije tjeskoba i strah, nego rasterećenje i osmijeh, pa i malo melankolije.

Gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pitate pogrešnog čovjeka s obzirom da sam već godinama vegetarijanac. Ima Sarajevo puno dobrih restorana u kojima ćete odlično jesti a da pri tome ne mora da umre ni jedna životinja. Nisu ćevapi jedina hrana u Sarajevu.

Radnja prati pandemijsko vrijeme, koje nikome nije lako. Kako ste vi prošli kroz protekle dvije godine?

Pandemija nije u fokusu filma, iako se ona naravno vidi, vidi se vrijeme u kojem je film nastajao. A ja sam protekle dvije godine, kao što vidite i po filmu – radio. Radio sam, putovao, igrao predstave i nisam zaustavio život i prepustio se beznađu.

 Kako je raditi u ovim novonormalnim uvjetima?

Dobro – jer radimo, i ne zaustavljamo se. Radimo više da bismo gubili što manje (smijeh). U ‘Ludoj kući’ u Zagrebu, smo stalno puni. Nažalost, ne možemo igrati u punom kapacitetu i to nam prilično pravi financijske probleme jer nemamo nikavih subvencija ili olakšica u ovom periodu nego smo ovisni isključivo o broju gledatelja. Ipak Rene i ja radimo i dalje s punim žarom i zahvalni smo našoj fenomenalnoj publici koja prepoznaje i voli to što radimo i zbog koje smo još uvijek tu.

Kakvo je vaše mišljenje o influencerima i njihovoj neminovnoj moći pri kreiranju javnog mnijenja, barem kod novih generacija? Anja Matković u filmu igra zagrebačku influenericu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
SPOJILO IH DRUŠTVO

Matea iz 'Večere za 5 na selu' otkrila kako je upoznala supruga: 'Hodao je s mojom prijateljicom'

Reklame na društvenim mrežama možda jesu važne, na kratko, kao informacija o nečemu, ali kvalitetan sadržaj je i dalje taj koji je najvažniji i koji najduže traje. Važna je informacija, ali ako reklamira sadržaj koji nije kvalitetan, svaka ta reklama brzo propadne i brzo se zaboravi. Zagrebačka influencerica u filmu “Deset u pola” će potaknuti da se organizira izbor najboljih ćevapa u Sarajevu, ali i to je ipak samo dio priče. Za ostale informacije – pogledajte film (smijeh). 

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Image
Igor Kralj/Pixsell

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Tanović je filmom zagrebao niz aktualnih društvenih tema - koronakrizu, influencere... No, dotaknuo se i tradicije. U kojoj ste mjeri vi tradicionalist i kako prihvaćate neke nove trendove i društvene pojave?

Tradicionalist sam u nekom odnosu i stavu prema životu, u životnim vrijednostima, ali nisam ‘zabetoniran u vremenu’. Nisam taj tip. Mijenjam se s vremenom, nove trendove uočavam i prihvaćam između ostalog i zahvaljujući djeci. Osim toga radim u industriji koja mora uočavati promjene i pojave u vremenu. Ali, na kraju je untrašnja sreća i mir ono što je uvijek najvažnije, u svakom vremenu. 

Mislite li da je koronavirus promijenio društvo ili ćemo možda tu možebitnu promjenu tek vidjeti u godinama koje dolaze?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mijenja se i promjene već vidimo, ali slabo učimo. Promjene bi trebale donijeti više slobode, a događa se upravo suprotno. Nisam siguran razumijemo li promjene i prihvaćamo li ih na pravi način. Isto tako pitanje može biti - kreiramo li promjene ili ih samo prihvatamo onakve kakve jesu? 

Image
Foto: Goran Jakus/HaloPix
Image
Goran Jakus/HaloPix

Foto: Goran Jakus/HaloPIX

I vaša Zala igra u filmu. Kolika ste joj podrška kao otac, a kolika kao glumac? Možete li joj eventualno udijeliti savjete iz perspektive glumca?

Zala je odrasla uz glumce – i majka joj je glumica, ali smo prije svega roditelji i naravno podrška u svemu. Posao glumca nije lagan i ona to zna, naravno da pomažemo savjetima, kao i svaki drugi roditelj svojoj djeci, ali Zala ima svoj put i svoj izbor.

Zaigrali ste jednu od glavnih uloga u 'Ničijoj zemlji', oskarovskom uratku. Kakve su suradnje s Tanovićem, je li on jedan od najvažnijih redatelja u vašoj karijeri?

Rene i ja smo igrali glavne uloge u filmu. Suradnja s Tanovićem je uvijek odlična i sigurno nas puno toga veže. Kad sam došao u Sloveniju, odlučio sam prestati se baviti glumom – radio sam isključivo kao reditelj, i nisam htio glumiti u ‘Ničijoj zemlji’ kad me Danis pozvao. Onda me zamolio da ipak pročitam scenarij pa da onda odlučim, uradio sam to i ponovo se vratio glumi. ‘Ničija zemlja’ me ustvari vratila glumi. 

Dali ste svoj obol u skoro svakom važnijem filmu u regiji. Mislite li da se budi interes domaće publike za domaćim filmom? Stječe se dojam da se događa neki novi, pozitivan kinematografski zamah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jeste, ima dobrih stvari koje se događaju, koje publika prepoznaje. Važno je to – imati dobru domaću, regionalnu produkciju, sadržaj. Imamo dobre umjetnike, dobre priče, treba ih pokazati.

Iznimno ste zaposleni u cijeloj regiji. Kada je ono vaše vrijeme i kako ga najradije provodite?

Radim posao koji volim, od kojeg zarađujem i živim od onoga što bih radio i kao hobi. Tako da je svako vrijeme moje, a uživam i u mirnim trenucima s porodicom, kući, na putovanjima, a pogotovo u plovidbi. Najradije na Jadranu, naravno.

'Deset u pola' pogledajte premijerno na PLAY Premiumu od 1. veljače

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
sjajno raspoložen

Grašo ne staje! Nakon što su Hana i Alba izašle iz bolnice, glazbenik zapjevao u Dubrovniku

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba