Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ZBRKA OKO AUTORSKIH PRAVA

Bregović tužio bivše kompanjone iz Bijelog dugmeta

Brega je s bivšim pjevačima Bijelog dugmeta donedavno bio "najbolji prijatelj", a sad sudski pokušava utjerati lovu za koju smatra da je njegova.

Image

bregovic bregovic

D.K./ 17.11.2008. u 15:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

ZAGREB - Neriješeni dugovi iz prošlosti ali i ljubomora zbog poslovnog uspjeha bivših članova benda glavni su razlog tužbe Gorana Bregovića koju je pokrenuo protiv svojih donedavnih prijatelja. Osnivač grupe Bijelo dugme tuži Željka Bebeka, Mladena Vojičića Tifu i Alena Islamovića zbog nezakonite upotrebe imena grupe, i to nakon što trojac nije pristao isplatiti mu polovinu zarade od njihove aktualne turneje.

Bebek, Tifa i Islamović još su prije dvije godine krenuli na turneju na kojoj pjevaju najveće hitove Bijelog dugmeta, a njihovi su koncerti, prema pisanju nekih domaćih medija, rasprodani. Zbog činjenice da na svojim koncertima pjevaju njegove pjesme (a trude se izbjegavati originalni naziv benda i ističu da se zovu BAT), Goran Bregović je podnio tužbu na zagrebačkom Općinskom sudu i traži polovinu njihove zarade. "Treba pustiti pravnu državu da odradi svoj posao, a nadam se da će istina pobijediti", prokomentirao je Alen Islamović.

Situacija je donedavno bila potpuno drugačija - godine 2005. okupila se originalna postava benda i krenula na mini turneju. Iako su za vrijeme proba do medija dolazile informacije kako se "međusobno ne mogu smisliti", Bregović je s trojicom pjevača održao koncerte u svim metropolama bivše Jugoslavije i svojim hitovima oduševio mlade generacije koje dotad nisu mogle uživati u živim svirkama omiljenog benda. Ipak, stariji poklonici zamjerili su grupi nekvalitetan zvuk i nedovoljno proba, što se navodno itekako osjetilo na koncertima i čime su pokazali da je glavni pokretač njihovog ponovnog okupljanja bio novac.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
VREMEPLOV

ZLATNO DOBA MANEKENKI I STARLETA! Ovako su se prije 16 godina zabavljale domaće zvijezde na izboru za Kraljicu Zagreba

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba