Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
POVRATAK U DAVNU PROŠLOST

Britanac mumificiran poput faraona

Britanski vozač taksija, koji je umro u siječnju, postao je nakon 3000 godina prva osoba mumificirana na način faraona, prema televizijskom dokumentarnom filmu snimljenom uz pristanak donora.

Image
Foto: Photos/Ilustracija
M.L./Hina/ 18.10.2011. u 20:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Alan Billis iz jugozapadne Engleske bio je u terminalnoj fazi raka pluća kada je odlučio svoje tijelo donirati i u filmu je objasnio kako bi ljudi trebali biti spremni to učiniti u korist razvoja znanosti.

"Čitajući novine pronašao sam oglas: tražimo volontera u terminalnom stadiju bolesti koji bi svoje tijelo donirao za mumificiranje", objašnjava Billis u filmu koji će biti prikazan 24. listopada na tv Channel 4.

Obitelj je podržala odluku Tutan-Alana, kako su Billisa prozvali po analogiji na faraona Tutankamona. Rillis je umro u siječnju u dobi od 61 godine, a liječnička ekipa predvođena Peterom Vanzisom izvadila je iz njegova tijela sve organe osim srca i mozga. Tijelo je zatim mjesec dana bilo potopljeno u kupki specijalnih soli te osušeno u posebnoj dvorani centra za sudsku medicinu u Sheffieldu i konačno omotano u povoje.

Korišten je postupak kemičara Stephena Buckleya koji je proučavao mumificiranje na Sveučilištu York. Svoj je rad temeljio na istraživanjima postupka koji je primjenjivala XVIII. dinastije, poznata po tome što su njezine mumije najbolje očuvane, napose ostaci kralja Tutankamona za kojeg se pretpostavlja da je umro kao 18-godišnjak prije više od 3000 godina.

Buckely je prethodno mumificiranje proveo na svinjskim nogama, jer je svinjska koža slična ljudskoj.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Na vrhu popularnosti

Gdje je nestala Petra Kovačević? Bila je velika glazbena nada, najavila prvi album, a onda joj se gubi svaki trag

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba