Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
fiskalno održiv sustav

'Broj umirovljenika do 2060. se neće povećavati'

Mirando Mrsić rekao je kako je naš mirovinski sustav fiskalno održiv i da se broj umirovljenika do 2060. neće povećavati

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
RTL/Hina/ 13.3.2015. u 17:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je kako je naš mirovinski sustav fiskalno održiv i da se broj umirovljenika do 2060. neće povećavati, tj. da ćemo stalno imati oko 1.200.000 umirovljenika, ali je upozorio da je problem mirovinskog sustava mala zaposlenost u Hrvatskoj.

"Mi smo bili obvezni prvi put sudjelovati u analizi mirovinskog sustava, dakle adekvatnosti mirovinskog sustava u odnosu na starost populacije i tu smo jasno dokazali da je mirovinski sustav fiskalno održiv. Naš broj umirovljenika je konstanta i negdje do 2060. godine stalno ćemo imati oko 1.200.000 umirovljenika i neće doći do povećanja njihova broja", rekao je u petak u Splitu novinarima ministar Mrsić odgovarajući na pitanje u vezi s primjedbom Europske komisije na mirovinski sustav u Hrvatskoj i prijedlogom Europske komisije da se što prije poveća dob za mirovinu i da se ne čeka 2030. godina, kako je to predložila Vlada.

"Mi smo mjerama po novom Zakonu o mirovinama smanjili ulazak u mirovinski sustav, posebno invalida, negdje sa 12.000, koliko ih je bilo prije tog zakona, na tri do tri i pol tisuće na godinu, što je na broj radnika nekakav optimum", rekao je Mrsić.

"Smanjili smo i prijevremene mirovine i smatramo da nema potrebe da datum koji smo predvidjeli pomičemo ranije", dodao je. Na pitanje kako komentira primjedbe Europske komisije u vezi s mirovinskim sustavom, Mrsić je odgovorio da se s Europskom komisijom stalno razgovara i pregovara.

"Mi smo dali svoje argumente, neke od tih argumenata su uvažili a neke nisu, ali i dalje ćemo s njima razgovarati i ukazivati na to da nije problem našega mirovinskog sustava to da ranije krenemo s produženjem dobi, nego je naš problem mirovinskog sutava mala zaposlenost. Mora se raditi na tome da se zaposli što više ljudi u Hrvatskoj i aktiviramo sve moguće resurse za otvaranje radnih mjesta, a to je zadatak ove i svake buduće vlade", rekao je Mrsić.

On je danas u Splitu otvorio 8. sajam poslova Splitsko-dalmatinske županije, istaknuo je kako su takvi sajmovi dobri jer mladima omogućuju da pronađu poslodavce.

"Počeo se pojavljivati realni sektor koji traži zaposlenike, što znači da se ekonomija počela oporavljati", ocijenio je Mrsić, ističući pritom sjeverne županije u kojima ima dosta maloga i srednjeg poduzetništva te raste zaposlenost. Dodao je kako vjeruje da će se taj trend nastaviti i u drugim dijelovima Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
rijetko je u javnosti

Glazbenik Maksim Mrvica prošetao Šibenikom s menadžerom: Za njim se osvrtale policajke i policajci

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba