Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
APSOLUTNI HIT

Buduća prva dama je pop zvijezda

Popularna pjevačica Peng Liyuan svojom bi slavom mogla zasjeniti svog muža, novog kineskog predsjednika Xia Jinpinga.

Image
Foto: last.fm
Z.H./Hina/ 6.3.2012. u 9:09
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prvi put nakon Mao Ce-tunga, novi kineski predsjednik Xi Jinping, koji će 2013. stupiti na predsjedničku dužnost, imat će slavnu ženu, Peng Liyuan, pjevačicu iznimno popularnu u Kini.

Od Pekinga do Kantona, od Šangaja do Urumqija, svim je Kinezima poznat taj sopran koji u vojsci ima čin generala i koja je već 25 godina zvijezda novogodišnje proslave na državnoj televiziji koju je ove godine pratilo barem 770 milijuna gledatelja.

Peng Liyuan, supruga Xi Jinpinga - koji je privlačio pozornost medija na godišnjem zasjedanju parlamenta što je počelo u ponedjeljak - bit će dakle nesvakidašnja prva dama.

"Nakon doba Mao Ce-tunga supruge visokih kineskih dužnosnika nisu se pojavljivale u javnosti", rekao je Zhang Yaojie, istraživač u Nacionalnoj umjetničkoj akademiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon okrutne Jiang Ying, posljednje žene Mao Ce-tunga, "crvene carice" omražene u narodu, od supruga kineskih čelnika očekivalo se da ostanu u sjeni.

Peng, rodom iz Shandonga, na istoku Kine, poznatom po proizvodnji božura, obožavatelji zovu "božur-vila". U vojsku je ušla kao osamnaestogodišnjakinja.

Upravo se čita

Image
NOVA SEZONA OD 30. SIJEČNJA

Ovi kandidati promijenili su život nakon 'Braka na prvu': Mislav i Andrea planiraju vjenčanje, Kristina ima novi posao

"Imat će istaknutu ulogu. Njezina bi umjetnička karijera mogla trpjeti zbog toga, kao što je bilo s Carlom Bruni", misli Michel Bonnin, direktor francusko-kineskog centra na sveučilištu Tsinghua.

Peng koja se uz pjevanje bavi i humanitarnim radom, od 2001. je ambasadorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u borbi protiv AIDS-a i tuberkuloze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Moguće je da će "biti prva dama na zapadni način", dodao je Bonnin, umjesto dosadašnjeg običaja da "kineska prva dama prati supruga samo na službenim putovanjima izvan zemlje".

Zhang Yaojie je sumnjičav. "Mislim da se neće jako razlikovati od prijašnjih prvih dama", kazao je. "U Kini su prve dame uvijek tajanstvene".

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
iskra i marko u skladnom su braku

Nježni zagrljali za najveću podršku! Supruga ministra Primorca privukla pozornost na premijeri u HNK

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba