Ostalo

Buga Marija Šimić iskreno o dijagnozi i teškim danima: 'Preuzela sam kazalište i odjednom se sve počelo...

Mlada kazališna glumica hrabro je istupila i podijelila svoju ispovijest o ADHD-u na društvenim mrežama, a sada je za RTL.hr objasnila kakav je put prošla kako bi saznala dijagnozu

A.Š.
02.02.2022 16:15

Mlada glumica i umjetnička direktorica kazališta Mala scena Buga Marija Šimić nedavno je na društvenim mrežama podijelila svoju ispovijest o dijagnozi koju je dobila prije nekoliko mjeseci. Riječje o ADHD-u, poremećaju hiperaktivnosti. U razgovoru za RTL.hr objasnila je kakav je bio njezin put do dijagnoze, što kaže njezina majka, poznata glumica Vitomira Lončar , ali i kakve si uloge ova kazališna glumica priželjkuje u budućnosti.

"Put do dijagnoze je krenuo još 2018. godine kada sam krenula na kognitivno-bihevioralnu psihoterapiju. Shvatila sam kako se s nekim stvarima ne mogu nositi i kako trebampomoć. I onda kada sam preuzela kazalište Mala scena i kada sam shvatila kako me moji zaposleni ne mogu pratiti, a sada kada sam ja ta koja mora raditi strukturu, sve se raspada, rekla sam -uredu, ne možemo ovako nastaviti jer ćemo svi poludjeti'. Zatim sam krenula na testiranje koje je imalo tri kruga. I evo, nakon dva i pol mjeseca sam napokon dobila službenu dijagnozu", ispričala nam je ova simpatična glumica.

O dijagnozi seraspisala i na društvenim mrežama, a priznaje kako joj se nakon toga javilo mnogo ljudi, oni koji dijele istu sudbinu, ali i oni koji o tom poremećaju nisu znali ništa.

"Nadam se da će to još više ljudi potaknuti da potraže pomoć, neovisno s kojim se problemom nose u životu, malim ili veliki", rekla je Buga. O svemu tome na društvenim se mrežama oglasila i njezina majka, glumica Vitomira Lončar, koja je napisala: ajde, Bugo, fokus, Bugo, ajde, Bugo, fokus, Bugo, koje sam kao pokvarena gramofonska ploča ponavljala cijelo vrijeme našega zajedničkoga života, nisu mi govorile da je možda u pitanju i nešto više od toga da si - slična tati'.

"Moram priznati kako je na početku bila dosta iznenađena, ali moja mama kakva je, dva dana je provela čitajući o ADHD-u, razgovarale smo jako puno i na kraju svega toga mi je napisala: sada mi je sve jasno", rekla je Buga Marija.

Njezina majka i otac Ivica Šimić prije šest godina su preselili u Kinu, gdje su pronašli nove poslove, a o povratku u Hrvatsku ne razmišljaju. Buga je preuzela rukovođenje njihovim kazalištem, a roditelji imaju još jedan veliki razlog za ponos.

Buga Marija Šimić

Izvor: Goran Stanzl/Pixsell

Buga je prošle godine dobila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje žensko glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade, 'Sunce djever i Neva Nevičica'.

"To je bio jako poseban osjećaj. To sam sanjala cijeli život. Taj sam govor vježbala odmalena, moje plišane igračke su me se naslušale. Poseban je doživljaj stajati tamo s tom nagradom u rukama i živjeti ono o čemu sanjate zaista otkada znate za sebe", rekla je. Želja joj je uskoro dobiti ulogu u dramskoj seriji ili mjuziklu.

"Jako me vuče da to isprobam", zaključila je Buga.