Play ponuda
Play ponuda
jer glazba je život

Buntovna mladost ignorira upozorenja

Veliki broj mladih i dalje će ignorirati preporučenu gornju granicu jačine zvuka na mobilnim telefonskim i glazbenim uređajima, pokazalo je istraživanje koje je provela britanska zaklada 'Action on Hearing Loss', prenosi BBC.

Image

klasicizam u glazbi

Foto: PHOTOS.COM
RTL/Hina/ 4.2.2013. u 14:30
Play ponuda

Ovoga mjeseca stupaju na snagu europska ograničenja gornje granice buke za sve osobne uređaje, no britanski znanstvenici utvrdili su da će te preporuke ignorirati oko 40 posto mladih osoba.

Prema novim propisima svi uređaji za reprodukciju glazbe i mobilni telefonski uređaji koji se prodaju na području Europske unije bit će opremljeni sigurnosnim limitom jačine zvuka od 85 decibela s mogućnošću da korisnici sami povećaju ograničenje na 100 decibela.

Zaklada upozorava da predugo izlaganje glasnoj glazbi može izazvati osjećaj zvonjave u ušima ili u glavi, te dugoročni gubitak sluha, pa stručnjaci pozdravljaju uvođenje limita.

Predsjednik zaklade Paul Breckell kaže da je novi standard važan zbog toga što sve više mladih sluša glazbu uz pomoć osobnih uređaja za reprodukciju glazbe.

"Pozivam sve one koji vole glazbu da uzmu u obzir dugoročne rizike promjene sigurnosnih postavki primjerice da prekomjerna izloženost glasnoj glazbi može izazvati tinitus i da imaju na umu da su kvalitetne slušalice važne".

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 1.500 osoba starih između 16 i 34 godine pokazuje da 79 posto mladih nije upoznato s uvođenjem novih sigurnosnih standarda za jačinu tona.

Iako je 70 posto ispitanika kazalo kako će poduzeti korake da se zaštiti protiv tinitusa, gotovo 40 posto namjerava izmijeniti sigurnosne postavke kako bi pojačalo zvuk u osobnom uređaju iznad preporučene vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Još je 2008. godine Europska komisija upozorila da dugotrajno slušanje preglasne glazbe preko slušalica može dovesti do trajnog oštećenja sluha.

Prema propisima EU-a uređaji kojima su izmijenjene sigurnosne postavke na više decibela moraju svakih 20 sati automatski ponavljati upozorenja o štetnosti preglasne glazbe.

Prema procjeni koju je objavila Europska komisija slušanje glazbe jačine do 80 decibela sigurno je za uho. No pojačavanje zvuka na 120 decibela, što odgovara buci koju stvara zrakoplov prilikom polijetanja, premašuje taj sigurnosni limit i dugoročno ugrožava sluh.

Od 1980-ih utrostručio se broj mladih koji su izloženi preglasnoj glazbi i njih je danas oko 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
ČESTITAMO

Ana i Dominik Kračun iz 'Života na vagi' postali roditelji, na svijet je stigla malena Nika: 'Naša pobjednica'

Smatra se da je na području EU oko pet do deset posto osoba izloženo riziku trajnog gubitka sluha ukoliko izloženost buci traje više od pet godina.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čestitamo!

Katarina Rautek čeka treće dijete! Bivša pjevačica grupe ET otkrila spol i ime bebe

Play ponuda

Više s weba