Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Čašicom alkohola bore se protiv infarkta

Američko istraživanje pokazalo je da su žene koje su konzumirale alkohol u godini koja je prethodila srčanom udaru na kraju dulje živjele od onih koje uopće nisu pile alkohol.

Image

alkohol alkohol

K. T./ 28.10.2011. u 12:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Žene koje su konzumirale alkohol u godini koja je prethodila srčanom udaru na kraju su dulje živjele nego žene koje uopće nisu pile alkohol, pokazalo je američko istraživanje.

Tim je istraživanjem, objavljenim u American Journal of Cardiology, obrađeno više od tisuću žena i otkriveno je bolje preživljavanje kod žena koje su pile između nekoliko pića mjesečno i više od tri u tjednu.

Istraživanjem je najmanje deset godina praćeno više od 1.200 žena koje su hospitalizirane zbog infarkta. Utvrđeno je da je nakon deset godina umrlo 44 od 100 žena koje nikad nisu pile, 25 od 100 koje su umjereno pile i 18 od 100 koje su konzumirale impresivnije količine alkohola.

To znači da je rizik od smrti za one koje su pile alkohol bio 35 posto manji od onih koje nisu pile, zaključuju autori.

"Jedna od zanimljivih stvari je ta da nismo vidjeli razlike između različitih vrsta pića" kazao je Joshua Rosenbloom s harvardskog medicinskog fakulteta koji je vodio istraživanje.

"Najnoviji dokazi sugeriraju da je alkohol sam po sebi koristan", kaže on i dodaje da ovo istraživanje nije pokazalo razlike između vina, piva i žestokih pića.

"Jedno piće dnevno doista je dobro, pod uvjetom da je osoba disciplinirana", komentirao je James O'Keefe kardiolog iz Missourija koji nije bio uključen u istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U ranijem istraživanju koje je vodio O'Keefe utvrđeno je da umjereno konzumiranje alkohola nakon srčanog udara bolje za zdravlje, kako žena, tako i muškaraca ,nego apstinencija.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
VIDEOINTERVJU ZA RTL.HR

Pijanistica i bodybuilderica Klara o vezi s boksačem Alen Babićom: 'Napravio mi je bajku od života, vjenčanje neće biti obično'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba