Ostalo

'Chef kuha doma' ponovno u hvalevrijednoj inicijativi

Nakon što su dva tjedna, uz pomoć volontera, kuhali na potresom zahvaćenom području,'Chef kuha doma' kreće u novu akciju - stipendirat će jednog mladog kuhara ili kuharicu.

PR
31.03.2021 08:00

Prije godinu dana, s riječima ''znamo da ste svi sada doma sa svojim najmilijima te da imate slobodnog vremena više nego što to želite.

Cilj stranice 'Chef kuha doma' jest naučiti vas nečemu novom te odati male tajne velikih majstora kuhinje'' obratili su se svojim (budućim) pratiteljima chefovi Marin Rendić, Mate Janković, Pero Savanović, Belizar Miloš, Ante Božikov, Hrvoje Zirojević i drugi. Prvi video uradak s receptom jednog od svojih omiljenih jela snimio je Marin Rendić, a od tada do danas snimljeno je preko 100 video recepata, objavljenih na najpopularnijim digitalnim platformama poput Facebooka, Instagrama i YouTube-a, gdje ih svakodnevno prati više od 123 tisuće ljudi... Ne čude, stoga, milijunski pregledi istih.

Upravo te respektabilne brojke dokazuju kako su chefovi virtualno dobrodošli u mnoge domove, kako bi mnoge naučili kuhati neka nova jela, ali i usavršili neka stara jela.

No, točno devet mjeseci od pokretanja inicijative, 29. prosinca prošle godine, više od toga da ''uđu'' u domove drugih, chefovima je bilo bitnije pomoći onima koji su svoje domove – izgubili. Istoga dana kada su se vidjeli razmjeri potresa koji je pogodio Petrinju, Sisak i okolicu, chefovi su bez razmišljanja krenuli u pomoć te naredna dva tjedna kuhali za sve one kojima je svakodnevno bio potreban topli obrok... A takvih je bilo tisuće. Donacije su, također osobnim angažmanom, skupili preko privatnih i poslovnih kontakata, zahvaljujući ugledu koji su godinama gradili. Potaknuti njihovom (samo)inicijativom, ubrzo su im se pridružili deseci kuhara i volontera iz cijele Hrvatske.

Nakon toga, shvatili su da su uz pomoć volontera imali snagu i energiju kakvu sami nikad ne bi imali. Shvatili su, također, da i njihovu ''snagu'' netko negdje treba. Upravo zato, kako bi se odužili za svu pomoć i barem jednom chefu dali priliku da od njih uči, na način da prenesu na nekoga znanje i iskustvo koje su marljivim radom sakupljali godinama, odlučili su stipendirati jednog chefa ili cheficu.

Prijavom na chefkuhadoma@gmail.com (uz napomenu ''za CKH stipendiju''), potencijalni chef ili chefica ima priliku ući u uži krug kandidata koje će chefovi osobno intervjuirati, nakon čega će odabrati jednu ili jednog, kojeg će usavršavati u najmanje tri vrhunska restorana: u Bistro Apetit by Marin Rendić, u kornatskoj Konobi Opat kod chefa Ante Božikova i kod chefa Matije Bregeša u zagrebačkom Baltazaru.

U svakom od restorana chef stipendist će provesti po oko tri mjeseca, a ukupno trajanje stipendije i usavršavanja će trajati jednu godinu. Po isteku stipendije, chef ima pravo birati u kojem od ponuđenih restorana bi najviše volio/la ostati raditi, a tijekom stipendije, restorani jamče honorar u visini minimalne plaće.