Ostalo

Čokolada je uvjet za dobivanje Nobelove nagrade!

Konzumacija čokolade jača kognitivne sposobnosti koje su 'uvjet bez kojeg se ne može' dobiti Nobelova nagrada.

HINA
12.10.2012 12:02

Konzumacija čokolade jača kognitivne sposobnosti koje su 'uvjet bez kojeg se ne može' dobiti Nobelova nagrada, a postoji bliska korelacija u količini pojedene čokolade u svakoj zemlji i broja laureta te prestižne nagrade, stoji u britanskom časopisu New England Journal Medicin .

"Postoji bliska, linearna korelacija između konzumacije čokolade po glavi stanovnika i broja dobitnika Nobelove nagrada na milijun osoba u 23 zemlje za koje su proučeni podaci", piše u listu profesor Franz Messerli sa Sveučilišta Columbia .

Na vrhu popisa je očekivano Švicarska, potom oko sredine SAD, Francuska i Njemačka, a na dnu Kina, Japan i Brazil.

"Švicarska stoji najbolje i po broju laureata Nobelove nagrade i po konzumaciji čokolade", pojasnili su.

Postoji međutim iznimka koja potvrđuje pravilo: očekivalo bi se da Šveđani, koji godišnje pojedu 6,4 kilograma čokolade po glavi stanovnika, imaju 14 nobelovaca, a imaju iz 32.

"Možda odbor u tom slučaju ima neke domoljubne razloge ili su Šveđani posebno otporni na pozitivne učinke čokolade te im je potrebna manja količina da bi poboljšala njihove kognitivne sposobnosti", kaže Messerli.

Po njemu, da bi se pozitivni učinci osjetili, minimalna količina pojedne čokolade godišnje trebala bi biti 2 kilograma.

Zaključci su ipak samo hipoteze i morat će se potvrditi u nekom budućem ispitivanju. Oni se temelje na podacima o prosječnoj konzumacije čokolade po državama a ne po pojedinačnom unosu te namirnice kod dobitnika Nobelove nagrade.