Međunarodni centar za tropsku poljoprivredu objavio je kako postoji mogućnost da, ukoliko temperature u Zapadnoj Africi do 2050. godine porastu za 2,3 stupnja, na Zemlji potpuno nestane čokolade .
Budući da gotovo polovica kakaovca raste upravo na tom dijelu svijeta, ovakve prognoze su prilično ozbiljne i alarmantne, kako za proizvođače, tako i za ljubitelje čokolade.
U slučaju da se ova predviđanja ostvare, lokalni afrički farmeri potpuno bi bankrotirali, proizvodnja čokolade bi se prepolovila, a njezina cijena dosegla onu plemenitih metala, poput zlata i srebra.
Iako postoje mogućnosti uzgoja kakaovca na većim nadmorskim visinama, ukoliko se klimatske promjene nastave, čokolada će jednog dana potpuno nestati s licaZemlje.
Ostalo
Čokolada nestaje s lica Zemlje?
Ukoliko temperature u Zapadnoj Africi drastično porastu, svim ljubiteljima čokolade sprema se neugodno iznenađenje. Prema predviđanjima stručnjaka, ova bi slastica uskoro mogla potpuno nestati.