Ostalo

Čuveni grafit prodan za više od pola milijuna dolara

Banksy je taj crno-bijeli grafit u prirodnoj veličini naslikao 2004. sprejem na zidu puba Prince Albert u središtu Brightona, a sedam godina kasnije je skinut i zamijenila ga je replika.

M.B. - HINA
19.02.2014 16:16

Jedno od najpopularnijih djela tajanstvenog britanskog umjetnika Banksyja , "Kissing Coppers", koje prikazuje dvojicu policajaca kako se ljube, prodana je za više od pola milijuna dolara anonimnom kupcu na aukciji u Miamiju, piše The Guardian.

Banksy je taj crno-bijeli grafit u prirodnoj veličini naslikao 2004. sprejem na zidu puba Prince Albert u središtu Brightona, a sedam godina kasnije je skinut i zamijenila ga je replika.

Original je prebačen u SAD radi prodaje i očekivalo se da će postići cijenu između 500 i 700 tisuća dolara. Prodan je za 575 tisuća dolara, no na istoj aukciji još dva njegova djela, "Bandaged Heart" i "Crazy Horse Car Door", nastala u New Yorku prošle godine, nisu prodana jer nisu dobila minimalnu ponudu.

Prodavatelj Stephan Keszler rekao je da je u protekle tri godine prodao jedanaest originalnih Banksyjevih radova, uključivši i "Slave Labour (Bunting Boy)", za koji je američki kolekcionar u Londonu izdvojio 750 tisuća funti. Slika prikazuje dječaka pognutog nad šivaćom mašinom kako spaja Union Jack zastavice, a pojavila se na zidu u sjevernom Londonu neposredno prije proslave kraljičinog jubileja.

Banksyjeva djela nerijetko se opisuju kao kontroverzna, a takvo je i "Kissing Coppers", strasni zagrljaj policajaca, trn u oku homofobima i konvencionalnoj umjetnosti. Vlasnik puba odlučio ga je prodati nakon nekoliko napada u kojima je oštećen, a nakon što nije uspio stupiti u kontakt s umjetnikom. "Banksy je odlučio svoje djelo staviti na pub što znači da nam ono pripada, kao i novac od njegove prodaje", rekao je Chris Steward kada je mural skinut s njegova zida.

Za obožavatelje Banksyja zid brightonskog puba postao je svojevrsno svetište, a za turiste nezaobilazna postaja. Steward je priznao da u početku nije želio prihvatiti prijedlog Banksyjeva izaslanika da tamo naslika mural jer se bojao da će imati problema. "Kada je skupina policajaca izašla iz svojih automobila ispred puba očekivao sam najgore, nisam znao što će se dogoditi, no oni su samo počeli fotografirati, bilo je baš slatko", rekao je.

Uz pomoć restauratora original je prebačen na platno, a zamijenila ga je replika što ljubitelji umjetnosti osuđuju kao vandalizam, varanje publike i uništavanje kulturnog naslijeđa Brightona.