Ostalo

Dan kada smo se modernizirali i uništili pravu čar Božića

Predblagdansko vrijeme idealno je za sve one koji žele dati oduška svojoj kreativnosti i ukrasiti dom, grad, imanje: ponekad su ti eksperimenti nevjerojatno lijepi i maštoviti, a ponekad - samo nevjerojatan kič.

RTL
09.12.2012 18:20

Ovako je to izgledalo prije. Božić u miru i krugu obitelji, a onda smo se modernizirali i uništili pravu čar Božića. Prosinac je već odavno od najljepšeg u godini postao mjesec shopping manije. Istina, svijet je poludio prije nas, ali, onda se ludilo polako preselilo i na naše prostore. Što kičastije – to bolje!

Na petom mjestu božićnih bizarnosti je on – gospodin šator! Na glavnom trgu glavnog hrvatskog grada!

Svidio se šator zagrebačkom gradonačelniku pa se valjda mora svidjeti i nama. Zgražali smo se, bunili i nikom ništa. On uporno stoji.

I prekrasno okićeni Zrinjevac – prima svoje goste! Ima tu svega, ali najmanje melodija božićnog karaktera. Nikom ništa! Glavno je da se pune blagajne!

I dok trešte narodnjaci ispod božićne jelke – mi idemo dalje! Božić dolazi. Zapadnjaci luduju, a kinezi trljaju ruke.

Poljaci su se odlučili zahvaliti Kinezima i božićnu jelku napravili od bicikla, i to domaćih, poljskih. Lampice na jelci pale se, naravno, bicikliranjem.

Treće mjesto naše božićne top liste zauzele su tisuće muškaraca koji za Božić imaju samo jednu želju – postati crveni djedica. Okupljaju se svugdje i svakog nam adventa prirede novo iznenađenje. Ovaj je djedica odlučio razveseliti ribice u jednom mađarskom akvariju. U poljskom Krakowu ne propuštaju godišnji susret djedova bajkera.

Na trećem mjestu je božićna rasvjeta! Na ovo imanje Hrvati godinama hrle kako bi uživali u predivnom božićnom ugođaju. I stvarno – imanje obitelji Salaj kraj Čazme svake se godine pretvara u božićnu bajku.

Sve je to divno, tako božićno, ali svoj sjaj gubi kada izračunamo da bi se ovcem utrošenim na ovaj 'light show' nezaboravan Božić mogao priuštiti svim hrvatskim beskućnicima. Naravno, da ni u ovome pretjerivanju Hrvati nisu usamljeni. Na drugoj strani svijeta, U Novom Zelandu, ista slika – osvijetljena sa čak tri milijuna lampica!

Kakva bi to top lista bila bez njega – debeljuškastog Korejca koji je zaludio svijet. Ismijava korejsku elitu i obara sve rekorde.

"Ako pjesma postane broj jedan na Billboardovoj ljestvici, otplesat ću 'Gangnam Style' u toplesu na mjestu gdje me može gledati najviše ljudi", izjavio je jednom Psy.

Toples još nismo dočekali, ali rasvjeta na ovaj govori sve - bliži nam se prvi Gangam Božić!