Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
'tako im je grah pao'

Danas je Dan Muškaraca, ali i Međunarodni Dan WC-a!

Danas se obilježava malo popularni Dan muškaraca, a da stvar bude zanimljivija, prije četiri godine na isti se datum u kalendar ugurao još jedan dan, Dan WC-a

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija
Kristina Trupeljak/ 19.11.2015. u 10:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Muškarci se pitaju zašto se tolika fama diže oko Dana žena, a kada se obilježava međunarodni Dan muškaraca, nitko ništa.

'Tako im je grah pao', rekli bi pametnjakovići jer jači spol je od početka vremena bio dominantan i uzdizan u nebesa, dok su žene pravo glasa dobile prekasno, a i dan danas se bore protiv diskriminacije.

Zato se Dan žena slavi na sva zvona, kupuju im se ruže, pokloni i to je već nekako postala tradicija. A kad tradicija pređe u naviku, teško izađe iz svakodnevnice ljudi.

Kako god bilo, danas se obilježava i taj premalo famozni Danmuškaraca, s ciljem podizanja svijesti o ulozi, ali i zdravlju muškarca.

Image
Foto: Thinkstock/ILUSTRACIJA
Image
Thinkstock/ILUSTRACIJA

(Foto: Thinkstock)

Za uvođenje ovog dana u međunarodni kalendar zaslužan je dr. JeromeTeelucksingh s West Indies sveučilišta.

"Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi, što je s mlađim dečkima, tinejdžerima...?", objasnio je dr. Teelucksingh.

Od tada se ovaj dan obilježava u 60 zemalja svijeta.

Da stvar bude zanimljivija, prije četiri godine na isti se datum u kalendar ugurao još jedan dan, Dan WC-a.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Obilježavanje Dana WC-a uveo je UN, 2011. godine, a razlog nije nimalo bezazlen niti duhovit kako se na prvi pogled može činiti.

Naime, UN je uvođenjem obilježavanja ovog dana htio skrenuti pozornost na rastući svjetski problem: oko trećine svjetske populacije živi bez WC-a, uglavnom u nerazvijenim zemljama.

Istraživanja pokazuju da u njemu svaka osoba tijekom svog životnog vijeka provede u prosjeku oko tri godine. U svijetu se dnevno u WC-ima voda iz vodokotlića pusti oko 26 do 30 milijardi puta, a zanimljivo je da žene toaletni papir najčešće koriste zgužvanog, dok ga muškarci slažu i preklapaju.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
BIVŠA SUPRUGA FILIPA UDE

Ana Ude prvi put o rastavi i novoj ljubavi: 'U sretnom sam i zdravom odnosu'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba