Ostalo

Dečak se prisjetio dovršavanja pjesme Rajka Dujmića: 'Snježana se rasplakala i to je bio dokaz da sam...

Ovom prilikom se ivan Dečak prisjetio trenutka kada je zaprimio snimku iz Dujmićevog dnevnog boravka "gdje se čuju njegovi prsti koji doslovno udaraj po tipkama klavira"

Luka Kalac
01.07.2022 17:15

Frontmen Vatre i tekstopisac Ivan Dečak proživljava najbolje dane svoje karijere. Nakon što ga je jučer, 30. lipnja, ZAMP prepoznao kao autora najizvođenije pjesme godine, kontaktirali smo ga pa je tom prilikom za RTL.hr otkrio i dirljivu priču vezanu s pokojnim glazbenikom i tekstopiscem Rajkom Dujmićem te njegovom suprugom Snježanom .

Riječ je o pjesmi 'Mali krug velikih ljudi' koju je Dečak napisao za Massima, a o svemu više možete pročitati u INTERVJUU .

Ovom 42-godišnjem Virovitičaninu pripala je čast kojom se može pohvaliti malo koji glazbenik. Riječ je o dovršavanju pjesme pokojnog Rajka Dujmića - i to ne samo tekstualno već i glazbeno, a evo kako je do toga došlo.

Ivan Dečak

Trenutak koji će pamtiti cijeli život

Vjerojatno u tom trenutku nije ni pomišljao da će mu se prilikom dodjele nagrade 'Rajko Dujmić za pjesmu godine' uvelike promijeniti smjer karijere te da će doživjeti nešto što gotovo nije mogao ni sanjati.

"Taj trenutak ću zapamtiti za čitav život. Naime, prošle godine sam dobio nagradu kao autor pjesme 'Mali krug velikih ljudi' , tek osnovanu nagradu nazvanu po Rajku Dujmiću, dakle nagradu Rajko Dujmić za pjesmu godine koju mi je dodijelila njegova supruga zajedno s tom cijelom svitom koja je bila ondje", prisjetio se Ivan Dečak koji nije bio ni svjestan da će tek uslijediti jedan od trenutaka koji će pamtiti.

Na njegovu sreću, Snježana Dujmić otkrila je kako su je iza Rajka ostalo nekoliko nedovršenih pjesama. Iako se on dvoumio u početku, sumnjajući u svoju kreativnost, iapk se odlučio "baciti na posao" koji je ostao iza takvog velikana domaće glazbene scene.

"Na tom, kasnije neformalnom druženju, njegova supruga mi je rekla da ima još nekoliko nedovršenih pjesama i da bi poslala neke od njih, ako imam vremena i volje dovršiti ih. Ja sam rekao da mi ih pošalje jer bi ih rado poslušao, ali nisam siguran da imam tu sposobnost završiti neke od pjesama Rajka Dujmića", dodao je skromno.

Snježana i Rajko Dujmić

'To mi je bio dokaz da sam pogodio'

Kao što je i sam rekao, tada je "kontaktirao Rajkovu suprugu Snježanu" koja mu je dala najbolji mogući odgovor o tome kako joj se svidjela pjesma - "žena se jednostavno rasplakala i to mi je bio dokaz da sam pogodio".

Kao da i dalje ne može apsolutno vjerovati u to, rekao je kako se naježio u trenutku kada je prvi put čuo snimku započete Dujmićeve pjesme koja je Dečakova svojevrsna posveta pokojnom glazbeniku.

"Drago mi je prije svega da imam taj snimak doma. Riječ je o snimci iz njegovog dnevnog boravka gdje se čuju njegovi prsti koji doslovno udaraj po tipkama klavira, Rajko prebire, vrti u svojoj glavi nekakvu ideju koju nikako nije mogao završiti. Interesantno je da je na početku te pjesme samo izgovori: 'Hej, zamisli'. Evo i sad dok ovo pričam sam se sav naježio i upravo zato sam odlučio pisati pjesmu, svojevrsnu posvetu Rajku Dujmiću u vidu nekakvog stabla bogate krošnje i mi svi,kao ljudi, sačinjavamo tu krošnju, kao lišće i u jednom trenutku jednostavno dođe vrijeme da kao list padnemo s tog stabla, što je da tako kažem, sastavni dio života. Rado sam se uhvatio u koštac i kad me onako "puklo", kako to volim reći, onda sam znao da bi od toga moglo biti nešto".

Nakon što je učinio takvu poveznicu s krugom života, bilo je jasno da je pogodio u srž te je time pjesma još više dobilana dubini, sada kada znamo kako je ona dovršena.

Ivan Dečak

'Nadam se da sam kroz tu pjesmu nekako Rajka vratio u eter i među nas'

Snježana Dujmić je čula dovršetak Rajkove pjesme koji je napisao Ivan Dečak te se rasplakala. To je bila prekretnica cijele situacije u kojoj riječi nisu bile potrebne.

"Naravno, kontaktirao sam ponovno Rajkovu suprugu Snježanu koja mi je dala najbolji mogući odgovor o tome kako joj se svidjela pjesma - žena se jednostavno rasplakala i to mi je bio dokaz da sam pogodio. Ta pjesma je trebala završiti kao zadnja, odjavna pjesma našeg desetog studijskog albuma Vatre, ali me nešto kopkalo i zvonilo mi je u glavi, taj moj nemir i nekakav moj unutarnji glas koji mi je rekao da pošaljem pjesmu Massimu", kazao je Dečak.

"Kad sam mu je poslao, on me isto tako brzo nazvao i rekao da jako želi tu pjesmu za svoj singl kojim najavljuje koncert u Areni. Mogu samo reći kako sam zahvalan nebesima i svim ljudima koji su mi omogućili da radim na toj pjesmi i naravno - Rajku. Nadam se da sam kroz tu pjesmu nekako Rajka vratio u eter i među nas žive", zaključio je u razgovoru.

Rajko i Snježana Dujmić

Podsjećamo kako nas je Rajko Dujmić napustio u 66. godini života u KBC-u Rijeka 4. kolovoza 2020. godine.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.