Play ponuda
Play ponuda
blagotvorno za zdravlje

Deklarirani homoseksualci su pod manjim stresom

Homoseksualci koji javno obznane svoju seksualnu orijentaciju daleko su manje pod stresom od onih koji to ne učine.

Image
Foto: PIXSELL
RTL/ 29.1.2013. u 9:55
Play ponuda

Homoseksualci koji javno obznane svoju seksualnu orijentaciju daleko su manje pod stresom od onih koji to ne učine, ustanovili su istraživači Centra za proučavanje ljudskog stresa, instituta pridruženog Sveučilištu u Montrealu.

To istraživanje, objavljeno u utorak u časopisu Psychosomatic Medicine, upozorava na 'pozitivnu ulogu prihvaćanja sebe i brige o zdravlju i boljitku seksualnih manjina', objašnjava jedan od istraživača, dr. Nathan Smith Grant.

Ekipa bolnice Louis-H. Lafontaine ocjenjivala je razinu kortizola, hormona stresa, kao i dvadesetak biomarkera poput razine inzulina, šećera, kolesterola, krvnog tlaka i adrenalina.

Ukupno se istraživanju podvrgnulo 87 osoba, od kojih 46 homoseksualaca i biseksualaca te 41 heteroseksualac. Među 45 homoseksualnih i biseksualnih sudionika, 31 je obznanio svoju orijentaciju, a 14 ih to nije učinilo.

"Otkrivanje činjenice da je netko homoseksualac ili biseksualac može biti blagotvorno za zdravlje kad je socijalna politika tolerantna i olakšava proces očitovanja", smatra glavni autor studije Robert-Paul Juster.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
INTERVJU ZA RTL.HR

Glazbenik Marko Kutlić iskreno o pauzi od glazbe i društvenih mreža: 'Odlučio sam se malo povući'

Play ponuda

Više s weba