Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
život u kamp kućici

Do 14. godine promijenila 200 škola zbog cirkusa

Ako ste ikad bili u cirkusu, sigurno ste razmišljali samo o tome kako im uspjeva izvesti sve te trikove. Malo tko je pomislio na to - kako im uspijeva cijeli život seliti iz grada u grad i živjeti u kamp kućicama. Vrata svojih prikolica otvorili su našoj Editi Misirić. Pogledajte gdje kuhaju, spavaju i uče. Upoznajte najmlađeg klauna u Europi, ali i djevojku koja je do 14. godine promijenila 200 škola.

RTL/ 14.1.2015. u 18:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Njihov život je cirkus. Bez ironije i skrivene poruke. Rade na pozornici, žive u kamp kućicama. To je jedini život za koji znaju i koji žele.

Madleen Richter na putu je i po nekoliko mjeseci na godinu, predah u Berlinu često kratko traje. I tako cijeli život.

"Do svoje 14. godine sam svakih pet dana išla negdje drugdje. Kad god je cirkus otišao na drugo mjesto, ja bih išla u drugu školu! Tako sam pohađala 200-300 škola u Njemačkoj! Kasnije smo imali svoju kućnu učiteljicu koja je s nama putovala. Tako sam završila školu", otkrila je Madleen.

Benjamin Pfund se zaljubio u cirkus kao dječak. Za razliku od mnogih drugih artista, on za ove šatore nije obiteljski vezan. U njima je nalazio zaklon od običnog života. S 11 godina počeo je žonglirati, a potom se i baviti akrobacijom.

Iako je rođen u Njemačkoj, Benova baza je sada u Češkoj! I ako ste se pitali je li se teško naviknuti na život u prikolici, pitanje je upravo suprotno!

"Kada dođem kući, ponekad nastavim spavati u prikolici. To je čudno. Kada sam izgradio kuću, nisam mogao spavati tjedan dana normalno u krevetu!" rekao je Ben.

Damien je najmlađi klaun u Europi. On je sin vlasnika cirkusa Safari, koji je u njihovoj obitelji već sedam generacija.

Damien neće, kao svaki drugi prosječni tinejdžer, imati poteškoća s pronalaskom zanimanja. On svoje već zna. Baš kao što je to odavno znao Marvin.

Marvin je klaun i žongler! Mora biti uvijek vedar i nasmijan, ali i oprezan!

Madleen je s 14 godina pala s visine od pet metara i ozlijedila vratni kralježak. Godinu dana nije nastupala.

"Svi će reći da nakon toga nije pametno nastaviti nastupati. Ali, teško se toga odreći! To je kao kad nogometaš slomi nogu i kad mu kažu da više ne smije trčati za loptom, a on to ipak radi. Loše stvari se mogu dogoditi kad se bavite bilo čime. I ja sam, usprkos svemu, krenula ispočetka", ispričala je Madleen.

U posljednjih pet tjedana, koliko je cirkus Safari u Zagrebu, nikome se ništa nije dogodilo! Tu su do subote i bez obzira na predstave dva puta na dan, oni i dalje vježbaju. No, ne onako kako mislite!

Autorica ovog priloga prije deset je godina sudjelovala u točki jednog drugog cirkusa koji je našu zemlju posjetio sa cijelom svitom egzotičnih životinja. Tada je zakon to dopuštao. Kući sam ponijela nevjerojatnu uspomenu. Deset godina kasnije, u cirkusu safari nije bilo egzotičnih, već samo domaćih životinja. Da ponovim povijest, mogla sam se eventualno pridružiti Madleen. No, godine su mi ipak donijele trunku mudrosti. I pomalo straha!

RTL/ 14.1.2015. u 18:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
rasadnik ljepotica

Red kiča, golotinje, pjesme i dobrog starog narodnog veselja: Kako je nekad izgledao dernek na izboru ljepote u Trilju

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba