Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
kvaliteta ejakulata najbolja zimi

Dok sve miruje, oni su najživahniji! Spermiji 'luduju' zimi

Jesen je doba godine kada na svijet dolazi najviše beba, a prema istraživanju izraelskih znanstvenika za to postoji i dobar razlog: spermiji su najkvalitetniji zimi i početkom proljeća.

Image
Foto: PHOTOS.COM
RTL/Hina/ 11.3.2013. u 14:36
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na temelju uzoraka prikupljenih od više od 6.000 muškaraca znanstvenici su, prema rezultatima objavljenima u časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology, utvrdili da su kod muškaraca koji ne pate od neplodnosti spermiji brojniji i brži te s manje abnormalnosti tijekom zime i da njihova kvaliteta počinje padati poslije početka proljeća.

"Sezonski obrasci kvalitete spermija kompatibilni su s povećanom vjerojatnosti začeća i mogu biti razumno objašnjenje većeg broja poroda na jesen", kaže voditelj istraživanja Eliahu Levitas sa sveučilišta Bena Guriona u Beer-Shevi.

Za potrebe istraživanja Levitas i njegov tim prikupili su i analizirali 6.455 uzoraka sjemena. Od toga broja, 4.960 imalo je normalnu produkciju sjemena, a 1.495 abnormalnosti poput smanjenog broja spermija u ejakulatu.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji normalan je uzorak s više od 16 milijuna spermija po mililitru.

Uzimajući u obzir da je potrebno oko 70 dana da tijelo proizvede stanice spermija znanstvenici su utvrdili da je kod muškaraca s normalnom proizvodnjom spermija kvaliteta ejakulata najbolja zimi.

Uočeno je da kod muškaraca koji zimi 'proizvode' 70 milijuna spermija po mililitru, pet posto spermija ima visoku pokretljivost što povećava izglede za oplodnju. Isti muškarci tijekom proljeća proizvedu 68 milijuna spermija, a tek je tri posto visoke pokretljivosti.

Kod muškaraca s abnormalnom proizvodnjom isti sezonski obrazac nije uočen. Kod njih je u jesen uočeno blago poboljšanje pokretljivosti spermija, a najviše normalno formiranih spermija (oko 7 posto) imaju tijekom proljeća.

"Na temelju naših rezultata normalni spermiji najboljima će se pokazati tijekom zime, dok je u slučaju neplodnosti koja se odnosi na smanjeni broj spermija najbolja sezona proljeće ili jesen", napisali su znanstvenici.

Sezonski obrasci kvalitete spermija u ranijim su istraživanjima utvrđeni kod životinja.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nije uvijek bilo lako

Ema Kovač za RTL.HR: Kako je prelijepa Čakovčanka do 26. godine osvojila Talijane, pokrenula vlastiti posao i našla savršenog dečka?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba