Ostalo

Donosimo vam vodič za savršeno prvomajsko roštiljanje!

Nezaposleni su ovaj dan uglavnom slavili uz besplatan grah, a ovaj manji dio građana koji ima posao možda si je uspio priuštiti roštilj. Donosimo vam sočne trikove za večernju turu roštiljanja, a usput vam otkriva i kako je ta disciplina postala isključivo muški posao.

RTL
01.05.2014 18:00

Roštilj s prijateljima oduvijek je puno više od kuhanja. To je pravi događaj kojem se potrebno posvetiti i ništa ne prepustiti slučaju.

"Ljudi kad peku roštilj obično zeznu nešto sa žarom. Ili im je prejak il preslab", kaže roštilj majstor, Bernard Talan Barni.

Nije tajna kad se kaže da je marinada pola uspjeha. Uz sol, papar, trave, malo ulja i pravog prigorskog tuduma, imaju dečki i jedan tajni začin koji ne žele otkriti jer najveći majstori moraju imati barem jedan skriveni trik u rukavu.

A tipična pogreška stiže i prije nego što je meso i dotaknulo rešetku jer mnogi kvazi-majstori izgore već na samom početku.

"Mi nemamo uopće ugljen, da bi na ugljen radili roštilj, nego imamo vinovu lozu ili trs. To je sasvim drugačiji miris i okus i sve. To je isto tajna dobrog roštilja", otkriva roštilj majstor Damir Folnegović Blaž .

Teško je reći kad je spravljanje roštilja postao ultimativni muški posao, ali jest. Ovi pravi muškarci tvrde da se oni ćevapa primaju kad žele žene rasteretiti posla, a tako se i rješavaju stresa.

Ako jedna stvar određuje pravog domaćeg alfa mužjaka, to je da ni pod priejtnjom prisile ne smije priznati da ni povrće s roštilja uopće nije loše.

I nakon druženja, pravih muških priča i dosta ispijenih gemišta, stigao je trenutak koji su svi čekali - gotov roštilj.

Sada stiže dio kad zamre žamor hvalisanja i čuje se samo mljackanje. Ako želite biti pravi frajer, bespogovorno morate jesti luk, čak i ako vam ne paše okus i miris koji se danima razvijaju u ustima. I to je možda zadnji savjet ovih veselih momaka koji stvarno znaju kako se peče, a to će i pokazati 1. lipnja u Varaždinu. Jer danas je na Bundeku u organizaciji 24 sata počelo pravo pravcato prvenstvo Hrvatske i borba za zlatni ćevap.

"Imamo iskustva s roštiljanjem pa smo se automatski prijavili radi zezancije i svega ostaloga", kaže Marko Zec iz ekipe Pečeni picek.

Već treći put, u organizaciji 24 sata, ovdje se uz vatru dokazuje tko će od istih sastojaka pomoću svojih malih tajni ispeći najbolje meso. Svibanj će biti mjesec roštiljanja jer prvenstvo putuje Hrvatskom.

"Ima mjesta još u nekim gradovima. Imat ćemo natjecanja u Novom Vinodolskom, u Zadru, u Osijeku, u Varaždinu, prema tome svi koji misle da bi trebali biti ovdje stignu se prijaviti i sudjelovati", kaže autorica projekta Irena Jelić .

Ako se ne priključite natjecanju, već pečete samo za svoj gušt, vas i vašu ekipu neće ocjenjivati stručni žiri, već onaj svima najdraži-gladan i pristran, pa će i uz sve moguće pogreške i vaš roštilj biti najbolji na svijetu. Zato ga svi toliko volimo.