Ostalo

Dupini dobili vlastitu deklaraciju o pravima

Znanstvenici tvrde da su dupini samosvjesna, inteligentna bića s emocijama i osobnošću, baš poput ljudi. Stoga su objavili deklaraciju o pravima dupina te se nadaju da će ona jednog dana biti stavljena u zakon.

S.M.
21.02.2012 14:41

Helsinki Group , koalicija znanstvenika, filozofa i aktivista za prava životinja, objavila je deklaraciju o pravima dupina te se nadaju da će ona jednog dana biti stavljena u zakon. To bi ih zaštitilo od zatočeništva u zoološkim vrtovima i vodenim parkovima te od napada ribara.

Kitovi bi bili iznad ostalih životinja te bi postojao popis pravila koji bi kitolovce klasificirali kao ubojice. Promatranja i istraživaja kitova također će imati svoja pravila te će se morati poštivati njihova privatnost.

"Znanstveni dokazi su sada dovoljno čvrsti da bi poduprli tvrdnje da su dupini, poput ljudi, samosvjesna, inteligentna bića s emocijama i osobnošću. Prema tome, dupine treba smatrati "ne-ljudskim osobama" i vrednovati ih kao pojednice", rekao je filozof Thomas White te dodao kako je s etičkog stajališta ozljeđivanje, smrt ili zarobljivanje dupina pogrešno.

Dupini se mogu prepoznati u ogledalu te tuguju za izgubljenom mladunčadi i hrane bolesne partnere. Može ih se naučiti da razumiju riječi, rečenice i zahtjeve. Vrlo su nesebični i nerijetko su pritekli u pomoć plivačima i surferima koje su napali morski psi.

Kada im se težina mozga usporedi s ukupnom tjelesnom težinom, dupini imaju drugi po veličini mozak na Zemlji, odmah iza ljudi.