Play ponuda
Play ponuda
objavio havc

Dva hrvatska filma svjetsku premijeru održat će na ovogodišnjem Cannesu

Dva dugometražna igrana filma snimljena u koprodukciji hrvatske kuće 4Film imat će svjetsku premijeru u sklopu natjecateljskog programa Un Certain Regard 75. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, izvijestio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Image
Hina/ 18.5.2022. u 22:00
Play ponuda

Svjetska premijera hrvatske manjinske koprodukcije "Dani suše" turskog redatelja i scenarista Emina Alpera, zakazana je za 23. svibnja, u dvorani kazališta Claude Debussy, u sklopu natjecateljskog programa Izvjestan pogled (Un Certain Regard).

Film je snimljen u produkciji turske kuće Liman Film te u koprodukciji Francuske, Njemačke, Nizozemske, Grčke i Hrvatske. Hrvatski koproducent je 4Film. Uz koproducenticu Anitu Juku te pridružene producentice Lauru Sinovčić i Paulinu Križić, na filmu su radili i Goran Mećava kao steadycam operator, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj i Daniel Žuvela kao mikroman.

Druga hrvatska manjinska koprodukcija, također hrvatske koproducentice Anite Juka (4Film), "Vizija leptira" ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija, svjetsku premijeru, u sklopu istog programa, ima 25. svibnja u istoj dvorani. U filmu, uz ostale, glume Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić. Montažer filma je Ivor Ivezić, asistentica montaže Doris Dodig, a supervizor montaže Vladimir Gojun. Proces montaže odvijao se pod okriljem kuće 4Film u Zagrebu. Koordinatorica produkcije je Paulina Križić, a izvršna producentica Laura Sinovčić.

Film je nastao u produkciji ukrajinske kuće Tabor Production, u koprodukciji s hrvatskim 4Filmom, češkim MasterFilmom i švedskim Sisyfos Film Productionom.

Oba filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar.

Hrvatski filmaši sudjeluju u raznim aktivnostima i na platformama namijenjenima industriji, a Hrvatski audiovizualni centar i ove će godine promovirati hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskog sajma (Marché du Film).

Redateljica Judita Gamulin sudjeluje na canneskoj rezidenciji Cinéfondation, a producentica Rea Rajčić sudjeluje na novoj platformi New Producers Room koja se odvija u sklopu jednotjednog programa Short Film Corner / Rendez-vous Industry namijenjenog profesionalcima koji se bave kratkometražnim filmovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

HAVC petnaestu godinu zaredom predstavlja hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu (Marché du film), a predstavnici Centra će kroz publikacije, sastanke te digitalne platforme filmskim profesionalcima na sajmu (kupcima i festivalskim selektorima) ponuditi dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta.

U svrhu promocije kratkometražnog filma, HAVC je osigurao prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene. Riječ je o filmovima: Kazneni udarac Roka Bičeka, Mjesta koja ćemo disati Davora Sanvincentija, Palikuća Davida Gaše, Pozdrav suncu Darka Masneca, Dok smo bili tu Sunčice Fradelić, Ne pogađa svaka Marka Dugonjića i Sama Borne Zidarića.

Osim toga, ravnatelj HAVC-a Chris Marcich će 20. svibnja moderirati panel-diskusiju koja se održava u izraelskom paviljonu Filmskog sajma. Naziv panela je Small Scale – Big Films, a bavit će time kako se različite filmske komisije i institucije bave aktualnim problemima te kako pomažu nacionalnim filmskim industrijama u ovim izazovnim vremenima.

Međunarodni filmski festival u Cannesu jedan je od najvećih i najvažnijih filmskih manifestacija na svijetu, a ove godine se održava od 17. do 28. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
NEVJEROJATNA TRANSFORMACIJA

Gabi i trenerica Sanja susrele su se na Hvaru: 'Da nisam progovorila, kaže da me ne bi prepoznala'

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
Josip Kovačević

Ovo je najzgodniji hrvatski liječnik: Anesteziolog iz KBC-a Zagreb vrlo je samozatajan, no voli pokazivati mišiće

Play ponuda

Više s weba