Ostalo

Dvije godine od preranog odlaska Ivane Popović. Kći Luna: 'Ona je meni tu, ali je nema'

Njezine su haljine, slike i kipovi bili čudesni, kao i njezin život. Nije bila obična žena i imala je mnoge talente

Tena Šnajder
23.03.2019 19:26

Tek je nešto više od dvije godine prošlo od preranog odlaska naše velike i svestrane umjetnice Ivane Popović čije su haljine, slike i kipovi bili čudesni, baš kao i njezin život. Ivana je imala širokikrug prijatelja među poznatima koji ni danas nisu preboljeli njezinu smrt, a najviše nedostaje svojoj obitelji.

Ivana Popovic

(FOTO: Nina Djurdjevic/PIXSELL)

Ta rana nikada ne postane ožiljak. Naviknete se živjeti s tim isve više vjerujem da je to negdje upisano", rekla je Leposlava Popović , Ivanina majka.

"Ne znam kako da vam to opišem. Ona je meni tu, ali je nema",rekla je Luna Bizovičar , Ivanina starija kći.

Ivanina starija kćiLuna i majka Leposlava nisu mogle prikriti osjećaje pri razgledavanju eksponata nedavno otvorene izložbe koja slavi život i rad ove proslavljenedizajnerice. "Ne mogu vjerovati da se ovo događa. Ušla sam u ovu prostoriju i wow, ovo je sve napravila moja mama", rekla je pod dojmom Luna.

Malo je koji umjetnik u Hrvatskoj iza sebe ostavio toliko čudesnih umjetničkih djela kao ova dizajnerica koje nije bilo lako prikupiti jer je Ivana bila poznata po tome da svoje radove rado poklanja prijateljima .

Ivanina umjetnost sve je samo ne dosadna, a takva je bila i njezina osobnost i to od malih nogu. "Ona je plesala balet, svirala violinu, vježbala taekwando. Mislim, naporno je bilo imati takvodijete, ali podržala sam sve što je ona htjela", rekla nam je Leposlava.

Ivana Popovic

(FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL)

"Kao osoba je bila svemirski tip . Nije bila osoba koju se može svaki dan vidjeti na cesti, dosadan ili običan tip. Imala je izrazito zabavan život", rekla je kći Luna.

A kakoje pristupala životu,tako je pristupala i smrtikojoj je gledala ravno u oči. Rak grlića maternice preboljela kao 28-godišnjakinja , a prije šest godinadijagnosticiran joj je karcinom dojke . Liječila se makrobiotičkom prehranom i tjelovježbom te je odbijala konvencionalno liječenje.

Luna je zbog rane smrti majke morala brzo sazrijeti, ali joj je blizak odnos s bakom uvijek bila sigurna luka. "Joj, jako smo bliske. Ako se ne javim jedan dan to je drama", našalila se Luna.

Umjetnički talentLuna nije nasljedila, ali zato mlađa kći Ava koja živi u Španjolskoj s novom obitelji svoga oca Luke Peroša ide, čini se, majčinim stopama. "Sestra puno crta, pogotovo sad s maćehom, slična mami. Slikaju zajedno, stalno nešto izrađuju. Ponosna sam na nju", kaže Luna.

A ponosna bi sigurno bila i Ivanana sve tri žene u čijim srcima i dalje živi. Zahvaljujući bezvremenskim umjetničkim djelima prisutna će ostati i u sjećanju svihnas.