Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
OTAC MODERNE FIZIKE

Einsteinov mozak završio na iPadu

U proljeće 2012. muzej je nabavio novac za skeniranje i digitalizaciju snimki dijelova Einstenovog mozga, koje su sada dostupne na iPadu.

Image
Foto: PHOTOS.COM
Z.H./Hina/ 26.9.2012. u 7:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenici, nastavnici i široka publika mogu od sada proučavati uzorke mozga Alberta Einsteina kao da ih gledaju pod mikroskopom pomoću nove aplikacije za iPad, objavili su u utorak promotori tog projekta.

Patolog Thomas Harvey napravio je autopsiju oca moderne fizike u bolnici u Princetonu 18. travnja 1955. neposredno nakon smrti Alberta Einsteina, uslijed puknuća aneurizme, iako za to nije imao dopuštenje. Kako je poslije obrazlagao, u nadi da će budući znanstvenici otkriti tajnu Einstenove genijalnosti, patolog je izvadio njegov mozak i podijelio ga u 170 dijelova, te spremio brojne uzorke kako bi se mogli proučavati pod mikroskopom.

Dijelovi Einstenova moždanog tkiva su obojani da se istakne stanična struktura i živčano tkivo. Nasljednici dr. Harveya su 2010. donirali tu kolekciju Einstanova mozga medicinskom muzeju u Chicagu. U proljeće 2012. muzej je nabavio novac za skeniranje i digitalizaciju snimki dijelova Einstenovog mozga, koje su sada dostupne na iPadu. Zarada od prodaje te aplikacije će ići u korist istog medicinskog muzeja.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
BIVŠA SUPRUGA NAŠEG GIMNASTIČARA

Ana Ude vratila se staroj ljubavi nakon što je početkom ljeta obznanila prekid: 'Uvijek si bio samo ti'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba