Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
USPJEŠNA UPOTREBA

Elektrostimulator uspio pobijediti anoreksiju

Liječnici su usadili uređaj sličan elektrostimulatoru srca u mozak šest žena s teškom anoreksijom i utvrdili da su njih najmanje tri dobile na težini i popravilo im se raspoloženje.

Image

anoreksija, bulimija anoreksija

Z.H./Hina/ 7.3.2013. u 16:04
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenici su prvi puta izvijestili o uspješnoj upotrebi implantata koji stimulira mozak i pomaže pacijentima s teškom anoreksijom, čije se stanje nije poboljšalo drugim metodama liječenja.

Liječnici su usadili uređaj sličan elektrostimulatoru srca u mozak šest žena s teškom anoreksijom i utvrdili da su njih najmanje tri dobile na težini i popravilo im se raspoloženje. Ni kod jedne ispitanice druge metode liječenja prije toga nisu postigle nikakva poboljšanja.

Ispitanice, žene u dobi od 24 do 57 godina, patile su od anoreksije između četiri i 37 godina. Nakon početnog gubitka na težini kod svih šest, devet mjeseci kasnije tri pacijentice dobile su na težini, tri su kazale da se bolje psihički osjećaju te su imale manje problema s opsesivno-kompulzivnim ponašanjem.

Ovaj uspjeh, u okviru istraživanja čiji je cilj bio utvrditi sigurnost uređaja za zdravlje, sugerira da je potrebno veće istraživanje kako bi se potvrdila učinkovitost duboke stimulacije mozga, napisali su znanstvenici s king's College London u medicinskom časopisu Lancet.

Anoreksija ima jednu od najvećih stopa smrtnosti među psihijatrijskim poremećajima i među najčešćim je psihijatrijskim poremećajima djevojaka u dobi od 15 do 19 godina. Simptomi uključuju namjerni gubitak težine i potrebu za stalnom i snažnom kontrolom unosa kalorija i njihove potrošnje.

Liječenje je obično usmjereno na promjenu ponašanja, no smatra se da takvo liječenje ne pomaže kod 20 posto pacijenata te su izloženi riziku prijevremene smrti. Ugradnja implantata minimalno je invazivni postupak.

Takav se implantat koristi u liječenju više neuroloških bolesti od Parkinsonove bolesti do kronične boli, no ovo je prvi puta da je korišten kod pacijenata s anoreksijom.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Only Fans

Pornografski sadržaj - može, ali i ne mora! Ove Hrvatice 'masne' novce zarađuju objavljujući eksplicitne snimke

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba