Play ponuda
Play ponuda
milijarda korisnika

'Fejs' slavi 9. rođendan! Koliko se promijenio od svog nastanka?

Najpopularnija društvena mreža na svijetu danas slavi svoj deveti rođendan.

Image

facebook facebook

RTL/ 4.2.2013. u 12:17
Play ponuda

Nakon devet godina postojanja, najpopularnija društvena mreža na svijetu, Facebook, danas ima više od milijardu aktivnih korisnika, a njihov broj iz dana u dan raste.

Iako je Facebook započeo svoj život kao interna mreža studenata na harvardskom sveučilištu, danas vrijedi više od 14,19 milijardi dolara.

Naime, Mark Zuckerberg i njegova četiri prijatelja Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz i Chris Hughes, kreirali su Facebook za potrebe studenata Sveučilišta Harvard kada su bili na drugoj godini.

Već u ožujku 2004. godine Zuckerberg je ovaj projekt proširio na druga sveučilišta, a u rujnu 2005. godine počeo se koristiti i u srednjim školama. U rujnu 2006. godine otvoren je za sve iznad 13 godina, a u isto je vrijeme predstavljen i News Feed, koji nam još uvijek omogućuje da vidimo posljednje aktivnosti svojih prijatelja.

Od travnju 2008. možemo komunicirati sa svojim prijateljima putem chata, a od 2009. imamo mogućnost lajkati postove.

U lipnju 2009. Facebook je preuzeo poziciju vodeće društvene mreže od MySpacea u SAD-u, a od kolovoza 2010. možemo bilježiti gdje se nalazimo.

Timeline, koji je uvelike promijenio izgled profila korisnika, uveden je u rujnu 2011. godine
, a Zuckerberg iduće godine predaje papire za izlazak na burzu.

Riječ je o mreži koja je promijenila svijet. Facebook se pokazao kao sjajna platforma za pokretanje brojnih revolucija poput Arapskog proljeća, ali i prosvjeda, kao što je bio onaj protiv Vlade u Hrvatskoj 2011. godine, kada su građani šetali ulicama grada i pozivali vladajuće na ostavke.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
impresivne... brojke

Najbujnije grudi Sesveta! Marija Meglaj prava je Instagram senzacija

Play ponuda

Više s weba