Ostalo

Frontmen Dalmatina za RTL.hr: 'Povučem se u osamu i odem u vikendicu 40 km od Splita i po noći, u tišini,...

"Radiš, radiš, radiš i daješ sve od sebe i sve ide svojim tokom", izjavio je, između ostalog, Ivo Jagnjić samo za RTL.hr

L.K.
11.03.2022 20:00

Splitski bend Dalmatino nastao je 1998.godine, kada su objavili prvu pjesmu 'Lozje', a samo tri godine kasnije, 2001., osvojili su publiku debitantskim albumom 'Cukar i sol' nakon kojeg nisu stali s nizanjem hitova. Njihovfrontmen Ivo Jagnjić i bubnjar Zdravko Sunara uvelike su promijenili smjer u kojem je otišla dalmatinska popularna glazba. Na dodjeli Top.hr Music Awardsa u organizaciji HDU-a i RTL-a,osvojili su nagradu za pjesmu 'Refužo' u kategoriji streaming singl godine.

Za RTL.hr probali su prognozirati hoće li njihova nova hit pjesma 'Refužo' nadmašiti njihovu najveću uspješnicu, opisali su svoj stvaralački proces te kako i gdje nastaje pjesma Dalmatina. S druge strane, otkrili su hoće li dodavati još jedan dan koncerta u dvorani Vatroslava Lisinskog te su tom prilikom pozvale sve obožavatelje na veliki koncert koji će se održati i nasplitskim Gripama.

Hoće li novi hit 'Refužo' zasjeniti 'Ditelinu s čet'ri lista'?

Teško je prognozirati išta. Teško je govoriti unaprijed. Isti moment kada je nastala, ja samznao da je ta pjesma lijepa. Meni je osobno jako drago i nekako samje, ako mogu to reći pučkim jezikom, namirisao. Bila mi je od prvog trena baš lijepa. Draga mi je i puno je volim. Međutim, nikad ne radiš s kalkulacijom. To se nikada ne radi s kalkulacijom. Ja sam bio dugo godina opterećen hoće li neka pjesma zasjeniti 'Ditelinu s čet'ri lista' . Dogodilo se to. Radiš, radiš, radiš i daješ sve od sebe i sve ide svojim tokom.

Kako izgleda vaš stvaralački proces?

To je interesantno pitanje. Ne mogu ti dati neki pametan odgovor. Znači, dakle improviziramo. Povučemse u osamu i odemu vikendicu 40 kilometara od Splita i po noći, u tišini, u miru radin. Moj mobitel je pun skica što se tiče teksta i što se tiče glazbe. Kažem, imam i melodijskih fragmenata, tekstualnih fragmenata i to spajam. Kad osjetim taj moment onda se uhvatim tambure, stanem za stol i radim. Ako me krene, krene. Ako me ne krene, ne krene me. Vrlo jednostavno.

Rasprodali ste Lisinski. Hoćete li uvesti još jedan dan?

Bilo je prijedloga da uvedemo još koji dna i bilo je interesa, no međutim počinjala je korizma i vrijeme je pripremiti što za Uskrs, što za naš koncert najvažniji u našoj karijeri. To je koncert u dvorani Gripe u Splitu 21. travnja.

Možemo vas očekivati u nekoj skorijoj prilici?

Dođite u Split 21. travnja! Nije Split daleko.

Dalmatino

(FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL)