Prvi hamburger iz epruvete, koji će po prvi put bit poslužen idućeg tjedna u Londonu, napravljen je od mesa uzgojenog u laboratoriju.
Lažni hamburger nazvan frankenburger težak je 1.400 g, a napravljen je od 3.000 trakica mesa uzgojenog iz matičnih stanica krave.
Znanstvenik Mark Post s nizozemskog Sveučilišta u Maastrichtu istaknuo je kako ljudska vrsta jednostavno mora ulagati u ovakva istraživanja ukoliko bi se mogla prehraniti u budućnost.
Naime, populacija ljudi na Zemlji neprestano raste, a uzgajanje životinja isključivo zbog prehrane iznimno šteti okolišu. Stoga, ukoliko ljudi nastave živjeti na ovaj način, meso će postati luksuz i biti će dostupno isključivo jako bogatima, a golemi postotak populacije će gladovati.
"Potrebna su četiri koraka kako bi se uzgojilo ovo meso iz stanica životinje, a proces je još uvijek skup. Ipak, možda će mu trebati samo šest tjedana da iz matičnih stanica dođe do polica u supermarketu", kazali su znanstvenici koji se nadaju kako će se ovako dobiveni proizvodi naći u prodaji za 10 godina.
Trenutno se ovo meso proizvodi pomoću materijala životinjskog porijekla, ali je cilj da se zamijene nekim biljnog porijekla.
Ostalo
Gladni ste? Što kažete na umjetni hamburger?
Trenutno se ovo meso proizvodi pomoću materijala životinjskog porijekla, ali je cilj da se zamijene nekim biljnog porijekla.