Ostalo

Gibonni za RTL.hr: 'Sve me strašno pogađa. Danas u doba visoke tehnologije i umjetne inteligencije imamo...

Glazbeni velikan Gibonni dobitnik je Top.HR Music Awardsa u kategoriji za za najizvođeniju pjesmu godine gdje je uvjerljivu pobjedu odnijela njegova pjesma 'Kiša'. Za RTL.hr govorio je o stvaralačkoj inspiraciji, ali i o aktualnostima - njegovo pojavljivanje na Instagramu te o ratu u Ukrajini

Antonija Šipušić
11.03.2022 08:00

Glazbenik i kantautor Zlatan Stipišić Gibonn i uveličao je dodjelu nagrada Top.HR Music Awards koja se održala u ponedjeljak navečer u zagrebačkom klubu Mint. U kategoriji najizvođenija pjesma godine uvjerljivo je slavio s pjesmom Kiša (Z'naab)" . Ovog glazbenog velikana nema često u medijima, no za RTL.hr je izdvojio vrijeme i objasnio zašto je nakon četiri godine objavio singl 'Kiša', koji je potom najavio i studijski album 'U po' ure',kako se snalazi u digitalnom okruženju obzirom da je prije nekoliko tjedana otvorio Instagram profil, a osvrnuo se i na rat u Ukrajini koji nažalost ima potencijal da postane i krvavi sukob Istoka i Zapada.

U jednom trenutku napišeš nešto što je dobro, ali si nešto već ranije imao slično i onda ti to jednostavno više nije izazov. Nisam poslovan čovjek da bi ja sad gledao na način, napisao sam pjesmu, ovo bi sad mogao biti hit. Volim da me ta pjesma malo uznemiri, da ima u sebi strast i entuzijazam, da se ne stekne dojam da je to nešto što sam već snimio, nego skoro kao da zvuči da je debitantski. To je meni presudno. Kroz taj period od četiri godine sam možda napisao pjesme koje jesu dobre i možda ih jednog dana objavim, ali jednostavno se samo više vežem uz ove koje u sebi imaju toga 'stresa', da niti ja sam ne znam kuda ću s njom, kako ću završiti, u kojem smjeru će ona krenuti", rekao je Gibonni o svom stvaralaštvu.

U pisanju pjesme 'Kiša' više se vodioemocijama, kao i inače, jer smatra kako razum samo vodi u kalkulaciju, a to za nitijednog glazbenika nije dobro.

Ova pjesma je djelom i na etiopijskom i traje više od šest minuta, a trenutačno je standard za radio hit tri minute. Ima milijun razloga zašto je njoj suđeno da ne bude hit, a ipak je bila hit. Ne govori to isključivo o tome što smo mi napravili, nego koliko je publika zrela i ima kičmu. Ako je nešto stvarno dobro, onda to ne treba spadati u nikakve zakone, ladice, pravila. Genijalno mi je to. Ljudi to jednostavno imaju u sebi. Znaju da je to dobro i nema veze odstupa li od nekih očekivanja", objasnio je.

Nedavno je otvorio i Instagram profil, a zasad ima nešto manje od 5000 pratitelja te četiri objave. Sve gotovo usko vezano uz posao i karijeru, a nas je zanimalo kako se snašao u tom digitalnom okruženju.

"Otkrio sam da je Instagram super stvar jer me nitko ne može cenzurirati ili izokrenuti smisao mojih riječi. Moj sin je online, ja mu diktiram pa on to objavi. Usred ovog informatičkog doba meni je još uvijek najvažnija informacija što ima za ručak. Da me ostaviš samoga na pustom otoku, ne bi nitko došao po mene. Prošao bih kao Tom Hanks. Što se tiče Facebooka, imam šeficu koja vodi moju stranicu. Mi se dogovaramo što ćemo napisati. No, priznajem kako stvarno nisam online frajer. A TikTok? TikTok mi je najgori od svega, koliko znam to traje samo nekoliko sekundi", našalio se Gibonni.

Gibonni

Izvor: Marko Prpić/Pixsell

Priznaje kako je ovih dana, gotovo kao i cijeli svijet, zaokupljen invazijom Rusije na Ukrajinu.

Sve me strašno pogađa. Danas u doba visoke tehnologije i umjetne inteligencije imamo egzodus biblijskih razmjera. To je kao starozavjetni prizor i govori nam da se čovječanstvo nije pomaknulo na bolje već je sve kao prije par tisuća godina, još od zbjega iz Egipta. To je nevjerojatno kako se uvijek nađe netko tko ništa nije naučio iz povijesti. Postoji jedan sirup, a zove se glazba i umjetnost, koja prispituje ljudsku narav, potiče nas da vodimo razgovor sa sobom, da se preispitujemo. To je stvar širine, a ne obrazovanja. Širina dolazi s umjetnošću, obrazovanje dolazi s fakultetom. Tako čovjek može u sebi prepoznati ljepotu, a onda je može prepoznati i oko sebe i time postaje osoba dijaloga, a ne osoba od sukoba, objasnio je Gibonni.

O ostalim dobitnicima Top.HR Music Awards nagrade čitajte OVDJE .