Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
veliki intervju

Grše za RTL.hr: 'Kreće novo poglavlje mog života, jedva čekam i radujem se trenucima koji dolaze'

Ne samo da mu glazbena karijera cvjeta te neprestano objavljuje nove pjesme, već Grše ima i divnih novosti na privatnom planu! O svemu tome govorio je u razgovoru za RTL.hr

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Luka Kalac/ 7.9.2022. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Reper Grše, pravog imena Grgo Šipek, neprestano podiže ljestvice kada je riječ o njegovom području - hip hopu. Svoj glazbeni put započeo je u grupi III. Čin, a nakon rada s njima nastavio je, doduše s kraćim angažmanom, u grupi 6wild nakon čega se odlučio otisnuti u samostalne vode. S glazbenog stajališta, to mu je bio najbolji potez jer Grše se vrlo brzo vinuo među najbolje na regionalnoj hip hop sceni. Ovaj 26-godišnji reper iza sebe ima dva samostalna studijska albuma, 'Tilurium' (2019) i 'Platinum' (2021) u kojima se bavi društvenom problematikom, ali na sebi svojstven način - tvrdo i beskompromisno, a sve je to obavijeno melodičnim beatovima i rimama koje gađaju "drito" u glavu. Ne samo da je svojim prvim radovima postao dugo čekano osvježenje, već odaje dojam kao da je, sasvim nenamjerno, veliki dio repera "podsjetio" na to kako pravi hip hop treba zvučati.

Njegova glazba reflektira stanje na ulicama, nerijetko punih krvi i brutalnog nasilja, a zbog boje svog glasa, u kombinaciji s brzim, žustrim i energičnim repom stvara posebno mračnu atmosferu. U svojim spotovima je svemu tome dodao novu dimenziju koja vjerodostojno prenosi stihove. Na pojedine prizore iz spotova teško je ostati indiferentan nakon svih tih tipova s ulice koji u rukama drže palice ili automatsko oružje. Ipak, nije Grše zaglavio u nekom gangsterskom filmu što je dokazao nekoliko puta pjesmama kao što su emotivna pjesma autobiografskih elemenata 'Oče' te šaljivom pjesmom 'Konobar' ili onom 'Mamići' koju je napravio s Vojkom V.

Za RTL.hr se osvrnuo na svoj glazbeni uspjeh, kreativnost, eksperimentiranje s glazbom, vještinu repanja, potencijalnim hitovima te kako se nositi s kontradiktornostima na hip hop sceni. S druge strane, komentirao je i kako izgleda njegovo stvaranje od samih početaka do danas, čime je podigao svoju glazbu na novu razinu te kako je došlo do njegovog nastupa u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti gdje se tada održavala izložba 'Novi talas u Beogradu - Paket Aranžman (1981-2021)'. S obzirom na to da iza sebe ima brojne suradnje s reperima iz regije, pojasnio je što je ključna stvar zbog koje dolazi do takve vrste kontakta s kolegama glazbenicima. Grše, zahvalan na glazbenim genima, istaknuo je kako bi to gotovo moglo pasti u vodu da iza svega toga ne stoji rad i trud. Za kraj nam je otkrio malo o privatnom životu koji cvjeta - kako je zaprosio suprugu te kakva je atmosfera u domu zbog toga što će on i njegova odabranica postati roditelji.

U relativno kratkom roku si postao jedan od najslušanijih repera kod nas, a i u regiji. Što misliš da stoji iza tog uspjeha? Tvoja sposobnost i kreativnost da ne praviš "jednu te istu pjesmu" na svakom albumu, možda eksperimentiranje ili čak tvrđa sredina (triljski krš) koja do sada nije izbacila repera takvog kalibra?

Vjerojatno je sve od navedenog pomalo utjecalo na moj zvuk i smjer u kojem idem, nisam od onih glazbenika koji nađu svoj zvuk pa se striktno njega drže. Volim eksperimentirati sa glazbom i okušavati se u nečem novom što nisam do sada radio, to mi je jedna vrsta izazova i natjecanja sa samim sobom.

Image
Foto: Denis Kapetanovic /PIXSELL
Image
Denis Kapetanovic /PIXSELL

Uspiješ li "namirisati" budući hit na albumima ili se to jednostavno dogodi? Jednom prilikom si rekao kako te 'Badr Hari' iznenadio jer je postao hit. Je li to bila jedina takva situacija ili je i tebi zanimljivo vidjeti koja stvar će biti najdraža publici?

Teško je znati što će biti hit, a što neće. Mi glazbenici drugačije slušamo i doživljavamo našu glazbu za razliku od publike. Jednostavno neke pjesme zahvaćaju širi krug publike, a neke uži, što ne znači da je pjesma koja je slabije prošla manje kvalitetna od one koja je dobro prošla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kada si odrepao "Ekipa sa faksa nam pridstavlja scenu", je li bilo uvrijeđenih, kako to zna biti kada neko kaže istinu. Ipak neki od vrlo kvalitetnih domaćih repera imaju diplomu i karijeru u hip hopu? Koliko si puta naišao na takve i slične kontradiktornosti - da se repa o kriminalu i teškom životu, dok se istovremeno studira?

Dosta je komplicirana ta tema i mogli bi dosta široko ići sa njom. Naravno da me to nerviralo u počecima, ali sam shvatio da iz toga zapravo nema ništa te da se trebam posvetiti sebi i svojoj glazbi, a ne tuđem radu i životu. Svatko neka radi što želi i što misli da je najbolje za njega.

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Image
Milan Sabic/PIXSELL

Kako izgleda tvoj put do nove pjesme? Kroz koje faze stvaralačkog procesa prolaziš?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO

Gabrijela iz 'Ljubav je na selu' za RTL.hr: 'Majka 17 godina nije pitala za mene, a ruganje okoline je ostavilo traga'

Na samim počecima sam koristio instrumentale sa interneta te na njih pisao, kasnije sam na njih pisao, ali bi ih moje kolege producenti obradili, dok nismo došli do toga da sve bude naša produkcija jer samim tim sve smo digli na veću razinu. Sada trenutno zbog manjka vremena i radi čestih koncerata odlazim u Zagreb na par dana kod Lockrooma te radimo na novim stvarima, većinom on napravi instrumental te ja napišem refren na licu mjesta tako da ne gubimo previše vremena, a versove završim doma.

Imaš neko posebno vrijeme i mjesto kada pišeš ili to nastaje malo po malo, slažeš sliku u glavi i konačno to sve "istreseš" na papir?

Sve zavisi od momenta, ima dana kada idem u studio, slušam instrumentale pa radim nekakve skice na njih, ima momenata gdje mi padne ideja za refren na pamet pa idem u studio snimiti je, pa iz toga kasnije nastane pjesma, nema tu nekakvih pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Denis Kapetanovic /PIXSELL
Image
Denis Kapetanovic /PIXSELL

Zanimljivo je da si nedavno imao koncert u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti gdje je istovremeno održana izložba 'Novi talas u Beogradu - Paket Aranžman (1981-2021)'. Je li to bilo svojevrsno odavanje počasti novom valu ili si ti bio shvaćen kao svojevrsni predstavnik novog vala u hip hopu, ako bi se to tako moglo nazvati? Jesi li bio malo iznenađen kad su te zvali ili baš suprotno?

Iskreno, do samog dana koncerta nisam ni znao gdje idem i što se tamo događa, tek sam kasnije bio upućen od strane organizatora. Drago mi je što sam bio pozvan, vjerojatno je imalo nekakvu poveznicu s tim pa su povodom tog mene pozvali, u svakom slučaju se zahvaljujem još jednom, koncert i publika su bili fenomenalni.

Radio si s nizom repera. Koju glazbenu suradnju dosad nisi ostvario, a volio bi možda?

Želim da se to dogodi organski, ako budem radio neku stvar na kojoj čujem određenog rapera sigurno da ću im se javit, sada tko će to biti i kada vidjet ćemo. Sigurno da imam želje, ali želim da to dođe prirodno, bez forsiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dolaziš iz obitelji glazbenika. Taj line u pjesmi ne koristiš u tom kontekstu, ali koliko misliš da "gen je svoje odradija", a koliko rad i trud?

Vjerojatno je sve pomalo utjecalo, osjećaj za ritam i za glazbu sigurno dolazi iz obitelji i tu je genetika odradila većinu, ali isto tako mislim da je to samo mali dio formule za uspjeh jer većina toga pada na rad i trud.

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Image
Milan Sabic/PIXSELL

U pjesmi kažeš da si "napola dalmat napola purger". Taj dio se odnosi na podrijetlo roditelja ili si živio na relaciji Trilj - Zagreb?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

S očeve strane mi je obitelj iz Zagreba, a s majčine iz Dalmacije.

I za kraj - nedavno si se oženio. Kako si zaprosio svoju suprugu? Uskoro postajete i roditelji - kakav te osjećaj obuzeo kada si shvatio da ćeš postati otac?

Čudan osjećaj, mislim da još nisam svjestan što se događa, bit ću vjerojatno svjestan tek kad se rodi i kada budem vidio bebu. Kreće novo poglavlje mog života tako da jedva čekam i baš se radujem svim momentima što dolaze, mislim da je biti otac predivna stvar i veliki blagoslov. Suprugu sam zaprosio dok je radila ručak u kuhinji, mislio sam pripremiti nešto lijepo, ali nisam mogao sakriti osmijeh s lica kad sam kupio prsten tako da me odma pročitala kad sam ušao u stan, nisam joj mogao lagati i odugovlačiti dok smislim što ću. Sve se spontano dogodilo.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
FOTKAO BORIS ŠTAJDUHAR

Kalendar s 12 potpuno golih Hrvatica

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba