Ostalo

Hana Huljić Grašo 20 dana pred porod stala na pozornicu! Za RTL.hr otkriva: 'Sretna sam i spremna za...

Splitska skladateljica unatoč trudnoći nije propustila izvesti Misu Mediteranu i u Zagrebu. Za RTL.hr kaže kako je tremu umirila dubokim disanjem, a zbog toga što joj je preostalo još samo nekoliko tjedana do poroda i samim time kondicija je malo slabija, morala je poneke dionice prepustiti kolegici, mladoj sopranistici Irmi Dragičević

Antonija Šipušić
26.06.2022 09:38

"Izgleda da sam ispao loš otac jer ja svoju djevojčicu nisam mogao dvadesetak dana prije nego što će ona dobiti svoju djevojčicu nagovoriti da miruje. Kao što je sveti Ivan Krstitelj rekao kad je najavljivao Isusa 'poslije mene dolazi jedan bolji', ja moram kazati 'poslije mene dolazi jedna bolja' i još je uvijek u jednom komadu, moja kćer", rekao je skladatelj Tonči Huljić u subotu na zagrebačkom Tomislavcu prije nego što se njegova kćer Hana Huljić Grašo popela na pozornicu kako bi izvela svoj dio sakralnog koncerta, pop mise iz obiteljske radionice - 'Mise Mediterane'.

Pročitajte još
Tik pred porod! Hana Huljić Grašo blistala u bijelom

I tatine riječi su se obistinile, i Hana je, iako s trbuhom do zuba, odradila sve ono za što se pripremala proteklih dana. Naravno, uz nekoliko preinaka jer zbog trudnoće nije mogla otpjevati baš sve dijelove Mise Mediterane pa je umjesto nje to učinila mlada sopranistica Irma Dragičević . Kako je rekla u razgovoru za RTL.hr, liječnik je odobrio nastup, a unatoč tremi, sve je prošlo onako kako je zamišljala.

PXL_250622_94289128.jpg

"Preživjela sam! Iskreno, odlučila sam da ne želim riskirati i odraditi cijeli koncert kako ne bih njemu pokvarila njegov dio mise. Izvrsna Irma pjevala je sopranske dionice mise, a ja sam jednostavno odlučila samo otpjevati svoju skladbu. Nekako sam baš dio nje i računala sam da ako mogu odraditi i to da ću uspjeti otpjevati i Ave Mariu za kraj. Nije to bio tako veliki pothvat", rekla nam je Hana. Prošlo je skoro godinu dana od praizvedbe pop mise koju su Huljići sa zborom, orkestrom i solistima Lorenom Bućan i Karlom Vudragom izveli u Splitu, a sada napokon i u Zagrebu, no svaki put iznova, kaže, kao da joj je prvi put.

"Trebalo se pripremati što se tiče pjevanja malo više nego inače, malo više uzeti zraka, ali je na kraju sve dobro prošlo. Sada mi je laknulo. Bilo je treme, ali nekako samu sebe umirim dubokim disanjem i kažem si da će sve biti uredu i tako je i bilo", rekla je Hana.

Budući da je 'Dies Irae' napisala, orkestrirala i otpjevala, pitali smo je koji joj je dio stvaralaštva bio najdraži.

"Ne mogu reći - cijeli taj proces stvaranja je nešto čime se bavim, to sam jednostavno ja. To je nešto što sam studirala i nikada ništa drugo nisam niti htjela raditi nego pisati glazbu i toliko sam bila sretna što imam priliku napisati neko ovako malo veće djelo. Najteža je bila orkestracija, ali nekako sam u toku pisanja radila i to, a kasnije je u studiju sve bilo zabavno - snimanje vokala, nekoliko dana smo se prijateljice i ja smijale. Bio je to dosta zahtjevan posao, ali smo stvarno uživali. Ne mogu odvojiti što mi je bilo najbolje", rekla je.

PXL_250622_94289117.jpg

Cijelu trudnoću je vrlo aktivna, em što je na početku objavila novu pjesmu na engleskom jeziku 'Colours', pripremala se za sakralne koncerte, a i pisala je glazbu za bajke iz pera njezine majke Vjekoslave Huljić pa nas je zanimalo kada će i to ugledati svjetlo dana.

"Možda će se to razviti i u mjuzikl, ali od toga za početak radimo crtani film. Na njezine teme napravila sam već nekoliko dječjih pjesmica i u tome jednako uživam. Volim bilo što stvarati. Sada tražimo animatore, to je jedan veliki projekt, ne vjerujem da će biti godinu, dvije vani, ali bitno da se nešto radi", rekla je te dodala da se osjeća poput djeteta svaki put kada stvara nešto novo, a pogotovo kada je riječ o majčinim pričama za koje je sentimentalno vezana.

"Te bajke mi je majka čitala kada sam odrastala i sada se ponovno vraćam u sve to. Baš mi je užitak", rekla je Hana. A uskoro će Vjekoslavine priče čitati, ali i pjevati, svojoj djevojčici. A je li svjesna da će uskoro postati majka?

"Svjesna sam već dugo vremena što se događa. Spremna sam na majčinstvo i sretna sam. Kad bude, bude", zaključila je.