Play ponuda
Play ponuda
oleg maštruko

Hrvatski avanturist ponovno kreće tragovima globalnog zatopljenja

Hrvatski putopisac i autor Oleg Maštruko ovog ljeta poduzima ekspediciju na otoke kojima prijeti podizanje razine mora, naziva Kronike globalnog zatopljenja – Episode II: Giving Ground.

Image
Foto: Promo
PR/Tabloid.hr/ 14.7.2021. u 8:30
Play ponuda

"Ideja Kronika globalnog zatopljenja (KGZ) je kroz par godina pokriti nekoliko zanimljivih globalnih regija gdje se manifestiraju efekti globalnog zatopljenja. Za prvu epizodu, lani, cilj su bili daleki sjeverni predjeli, Arktik, ledenjaci koji gube masu, lokacije koje su navikle na snijeg i led, a sada ga ima manje nego prije, dok se ledenjaci tope pa puštaju led u more. O izazovima koje je predstavljalo putovanje u 2020 ne trebam govoriti, sve možete čitati na Facebook grupi projekta", objasnio je avanturist čiji pristup ovom putovanju nije znanstveni već fotografsko-putopisno-reportažni.

„Fotoaparatom i tipkovnicom prenosim dojmove o nekom mjestu i promjenama koje se tamo događaju, o ljudima, krajolicima, tradicionalnom načinu života lokalnih ljudi ugroženog klimatskim promjenama, energetskoj održivosti. Za znanstveni pa i aktivistički element zamolio sam priznate stručnjake za pitanja klime, ekologije i održivosti. Globalni rast temperature je neosporan. Ne upuštam se u spekulacije da li je uzrokovan ljudskim aktivnostima ili nevezan za njih, ili u sivoj zoni između to dvoje, kao ni u to kako ga možemo, i trebamo li uopće, zaustaviti. Neki od dragih suradnika oko toga imaju žestoke stavove, i pozivam ih da ih slobodno iznesu", dodaje Oleg koji iza sebe ima već sedam putopisa sličnog tipa koje je pratilo oko 14.500 ljudi.

Ove godine, za KGZ Episode II, cilj su neki otoci kojima prijeti podizanje razine mora do kojeg dolazi zbog otapanja leda na Grenlandu i Islandu koje se u Olegovim putopisima pratilo prošle godine. Koji će se točno otoci obići, ovisi o operativnom planu i onome što će biti dostupno sredinom ljeta kada putopis ide s lica mjesta, u real timeu no predviđeno trajanje ekspedicije je od kralja srpnja pa do kraja kolovoza. Za kvalitetan doživljaj leda na sjevernoj hemisferi nekoliko je otoka koji ne smiju ostati van plana puta - Grenland, Svalbard te vjerojatno krajnji sjever Kanade ili Rusije. Otoka kojima prijeti dizanje razine mora ima, pak, daleko više poput Bahama, Maldiva, Kiribata, njih nekoliko u Francuskoj Polineziji, Sejšela, a upravo ovaj popis lokacija garantira da će još jedan Olegov putopis bit fotografski lijep i zanimljiv.

Na temelju prvog od tih putopisa, onog s Pamira, objavljena je knjiga Zapisi s drugog krova svijeta, u izdanju Fokusa, a o Teamu Tesla nastala je knjiga High Sands and Low Battery na engleskom koja je dostupna na Amazonu. Pamir je imao i svoju izložbu fotografija u Centru Cvjetni, dok je prošlogodišnja ekspedicija Fat Buryats s Marinom Frčkom, prvim Hrvatom koji je završio Dakar Rally, imala izložbu fotografija u Swanky Monkey Gardenu, a knjige i izložbe planiraju se i za druge spomenute projekte.

Pamirski putopis na Facebooku nagrađen je kao Hrvatski putni projekt godine na Festivalu putnika, a Team Tesla sa Sašom Cvetojevićem dobio je nagradu Media Whores of the Year za tim koji je od svih oko 150 timova na reliju, imao najbolje praćenje u medijima i na društvenim mrežama.  I prošlogodišnje Kronike globalnog zatopljenja – Episode I rezultirale su izložbama, i onom u stvarnom svijetu, i virtualnom, sukladno vremenima.

Ideja iza svih ovih putopisa dosad bila je Facebook izdavaštvom „baciti rukavicu u lice“ tradicionalnim oblicima izdavaštva odnosno pokazati i dokazati da izdavaštvo na društvenim mrežama može polučiti interesa koliko i klasično. Ekspediciju možete pratiti na Facebooku, koji je glavni kanal komunikacije! 

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
najbolje kuharice amaterke

Petra i Filipa otkrivaju nam svoje planove nakon pobjede u 'Tri, dva, jedan - kuhaj': otvaraju li restoran?

Play ponuda

Više s weba