Ostalo

Hrvatski Damiano David o ljubavi, glazbi i svom zanimljivom putu: 'To možda zauvijek ostane dio mog života'

Devin Juraj nova je mlada nada na domaćoj glazbenoj sceni, a u intervjuu za RTL.hr otvoreno je progovorio o novim pjesmama, nastupima, pandemiji, zaradi, ali i privatnim detaljima

Tonia Malić
15.10.2021 20:00

On je mlad, zgodan, talentiran, karizmatičan i pametan. Još od malih nogu najveća želja mu je stati na veliku pozornicu i uzeti mikrofon u ruke. A želje često postaju stvarnost, zar ne? On je Devin Juraj, simpatični dvadesetogodišnjak koji se nedavno počeo profesionalno baviti glazbom, a u samo godinu dana izbacio je nekoliko pjesama - ''Dan dva'', ''Domani'', ''Trajat će'', ''Lakše ću preboljeti'', samo su neke od pjesama koje suosvojilesrca obožavatelja. Zbog neobičnog izgleda i karizme, djevojke ga često uspoređuju s fatalnim Damianom Davidom, a mi Vam poručujemo - djevojke, spremite maramice jer na scenudolazi talentirani Devin!

Za početak - možete li se predstaviti našim čitateljima?

Zovem se Devin Juraj, imam dvadeset godina i bavim se glazbom, plesom i glumom. Rođen sam u Puli, a dosadašnje ambicije su me imale priliku odvesti u Englesku u grad Brighton i naposljetku u Zagreb.

Kako i kada se rodila ljubav prema glazbi?

Ljubav prema glazbi ležala je u meni od malena, ali nije bila dovoljno jaka da bi se probudila sve do moje sedamnaeste godine. Kao dijete pisao sam poeziju i pjesmice za sebe, ali ih nikada nisam izvodio jer sam bio jako sramežljiv. Od svih grana umjetnosti kojima se želim baviti, ples je prvi zaživio i pružio mi priliku prikazati svoj život i emocije kroz nastup. Nakon njega došla je gluma koju sam ponosno spojio s plesom da bi stvorio posebne kombinacije i zanimljive priče. Na samom kraju, moj san spremljen u dubokoj ladici - glazba dolazi kako bi ujedinila sve na čemu sam radio do tada. Aktivno sam počeo pisati pjesme krajem 2017. godine. Sasvim običan dan u mjesecu studenom probudio je taj poziv. Slovo po slovo, riječ po riječ. Ponovno sam se zaljubio u umjetnost koja mi je u tom trenutku bila najviše udaljena.

devin juraj

U posljednjih godinu dana izbacili ste nekoliko pjesama i spotova. Kako ste zadovoljni rezultatom?

Ponosan sam na činjenicu da od svibnja prošle godine ustrajno izdajem singlove. Svaka pjesma ima svoju posebnu priču i spot koji tu istu priču prati. Jako sam zadovoljan sa svakom pjesmom jer točno vidim svoj stvaralački rast. Osjećam sazrijevanje i prihvaćanje nekakvog svog jedinstvenog stila. Uživam u stvaralačkom procesu i najstresnijim dijelovima posla jednako. Mislim da onaj koji voli i najgore dijelove svojeg zanata zaista pripada poslu koji je odabrao. Tako i ja. Ima jako puno stresa kod izdavanja svakog singla, ali na kraju dana, osjećam zadovoljstvo što sam dao život još jednoj svojoj kreaciji.

Koliko je teško mladom glazbeniku na početku karijere financirati spotove i pjesme?

Nažalost, ovo je tema koja se rijetko spominje u intervjuima. Glazba je specifična te zahtijeva puno ulaganja i žrtve u nekim trenucima, pogotovo kad netko cilja u profesionalne ili komercijalne vode. Od samog aranžmana do snimanje spota, svaki sloj nosi svoje troškove. Ključ je ostati skroman na samom početku i shvatiti da nakon jedne pjesme ne slijedi monumentalni uspjeh. Čak štoviše, počeci i postoje kako bi se radilo na početničkim greškama. Kroz nekakav rast i sazrijevanje može se shvatiti kad je trenutak uložiti u bolju opremu, bolji aranžman, bolji mix i tako dalje, ali ne treba juriti kroz sami proces. Brzopletost i visoka očekivanja na samom početku mogu pojedinca samo usporiti.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Tko Vam je uzor na domaćoj sceni? S kim biste željeli snimiti duet?

Ako ikad budem imao priliku, volio bih snimiti duet s Gibonnijem. Jako ga cijenim kao kantautora, najviše jer kroz njegovu glazbu osjećam ono što zaista čini svaku njegovu pjesmu posebnom, a to je humanost. Na malo više proširenoj domaćoj sceni - to bi bio Dino Merlin. Njemu se divim jer zrači energijom koju je teško suzdržati.

U kojem smjeru biste voljeli da se razvija Vaša karijera?

Ne znam ni sam jesam li ja osoba koja može to odlučiti. Znam u kojem smjeru bih volio da se razvija. Jako sam ambiciozna osoba i tako živim, ali ne stvaram zbog nagrada i priznanja, već zbog ljudskih emocija i odazivu publike. Želim da mi se karijera razvija u smjeru kvalitetne diskografije, što ne isključuje i fantastičan show. Rijetko kad se vidim samo kao glazbenik, već kao kantautor koji stvara priče za ljude. Želim stvarati glazbu za ljudsku emociju. Bila to neka luda pjesma od koje će publika biti euforična, neka koju će slušati nakon nekakvog velikog uspjeha ili balada koja će smiriti dušu. To je moj željeni smjer. Stvoriti most s kojim ću se povezati barem na jedan trenutak s mojom publikom.

Na koju pjesmu ste najponosniji?

Koje dijete volite najviše? Šala, naravno. Svaka pjesma ima svoju posebnost koju je teško izdvojiti kao najdražu. Svaka pjesma je posebna emocija i svaka sljedeća pokazuje novi korak u mom sazrijevanju.

Kako provodite slobodno vrijeme?

U radu i u stvaranju, ali i u otkrivanju svijeta. Koristim svaku priliku kako bih dodatno radim na sebi. Čitam, pišem, bavim se plesom, snimam nove uratke, igram igrice (to možda zauvijek ostane dio mog života), ali najviše se trudim iskoristiti dan na što kvalitetniji način. Ne dopuštam si više gubljenje vremena. Imam cilj i svaki dan nekako odradim još jedan korak prema njemu!

Imate li zakazanih nastupa? Koliko je pandemijautjecala na Vaš posao?

U Puli, mom rodnom gradu, 22.10. imam mali koncert u sklopu gradskog projekta. Ovo ljeto je bilo posebno. Prva godina rada i ponosno iza sebe držim čak 27 nastupa. Nezaboravno iskustvo i potvrda da sam postigao jedan od svojih ciljeva. Pandemija me na svu sreću ove godine nije previše usporila.

Možete li već u ovom trenutku živjeti od glazbe?

Može se, ali skromno. Preko ljeta zarade ima i za to sam jako zahvalan. Radim sve to iz ljubavi, ali treba znati i svoju vrijednost i koliko ste sami uložili u sebe da biste došli tu gdje jeste.

Uspoređuju Vas i s popularnim glazbenikom Damianom Davidom. Laska li Vam ta usporedba?

Uvijek se vrte nekakve usporedbe pa me to nikad ne iznenadi. Dapače, šokiralo me to što su me prestali uspoređivat s Justinom Bieberom. U svakom slučaju, čast je biti uspoređivan s poznatim i renomiranim umjetnikom, ali to nije krajnji cilj. Cilj bi bio zapravo pokazati publici mojim opusom da imam još puno više toga za ponuditi. Možda će nekog drugog jednog dana uspoređivat sa mnom, nikad se ne zna. Damiana cijenim kao umjetnika koji ima ono nešto posebno, a ako mi se budućnost osmjehne, možda jednog dana ostvarim nekakvu suradnju s Maneskinom.

Gdje se vidite za desetgodina?

Nastojim živjeti u trenutku i cijenim svaku priliku. Ako baš moram odgovorit, rekao bi da se vidim bilo gdje, ali se vidim sretnog. Na kraju dana, jedino što želim je biti sretan i zadovoljan. Iskreno, ne razmišljam previše o budućnosti jer sam u poslu koji rijetko dopušta precizne planova.

I za kraj, djevojke će sigurno zanimati i je li Vaše srce slobodno ili ga je već osvojila neka djevojka?

Smatram da sam premlad da bih ponudio konačan odgovor na to pitanje. Djevojka postoji, no s obzirom da ona nije u istom poslu, volio bih zadržati detalje iz našeg privatnog života tajnima.