Ostalo

I alfa mužjaci plaču kad ih primi 'PMS'!

Što mu se dogodilo? Je li moguće da je i on u PMS-u? To pitanje žene si postavljaju sve ćešće, kada im se partner, do jučer oličenje muževnosti odjednom rasplače, povuče u sebe ili hirovito mijenja raspoloženja. Ne, nije u PMSu-u, ali je u IMS-u - točnije ima sindrom iritabilnog muškarca!

RTL
25.09.2012 17:50

Najobičnija prometna gužva, kao i svaki put. Najobičniji ljigavi film, jedan od bezbroj. Zašto je onda inače kul alfa mužjak odjednom izbačen iz takta? Znanstvenici su pronašli odgovor: muški pms ili ims- sindrom iritabilnog muškarca.

Simptomi IMS-a slični su simptomima ženskog PMS-a-neracionalna ljutnja, depresija, plačljivost i razdražljivost. Uz jednu bitnu razliku. Kod muškaraca nije sve u hormonima pa ima i manje izgovora za takvo ponašanje.

"Ukoliko vanjski stres producira takav hormonalni status, vi ćete imati poteškoće da se adekvatno ponašate, lođše ćete se osjećati i sad ako nastavite s tim lošim osjećajem, ući ćete u začarani krug i pojačavate taj hormonalni proces koji je negativan", tvrdi liječnica Denisa Legac .

Pogledajmo kako je to u svijetu drugih sisavaca. Mužjaci u vrijeme parenja puni su testosterona i ponašaju se baš onako agresivno muški. Kad sezona parenja završi i padne razina testosterona, povlače se i postaju nesigurne mace. Nije ni kod homo sapiensa puno drukačije.

Od rijeke suza do svinjskog ponašanja u vrijeme može biti kratak put. Za to ne smije biti izgovora, iako je testosteron i njegov manjak jedna jako ozbiljna stvar.

"Ako imate veću razinu testosterona, agresivniji ste. Više ćete gledati odobe suprotnog spola, bit ćete više seksualno uzbuđeni, to isto vrijedi i za žene jer znamo što testorteron radi tijelu. Bit ćete agresivniji sportski i više usmjereni ka cilju", dodaje Legac.

Kad njegova razina padne, može nastupiti bezvoljnost i mlitavost, pa čak i cmizdravost.

"Ali upravo zato, ono što je je naša orginalna, prava priroda, to je ona muška, a ovo je samo otkliznuće. U tim otkliznućima se zapravo reuspostavlja patrijahalni muški identitet" izjavio je antropolog Tomislav Pletenac .

Zato pustite svog muškarca da bude 'drama queen' pa neka se i isplače kada treba.

IMS je samo faza do toga da vaš muškarac ponovno postane onaj pravi 'mačo' tip, kakvog barem umišljate da ste si ulovili.