Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
biste li platili za razgovor?

'Intelektualna prostitucija' u susjedstvu

U Poštanskoj ulici, koja je za te potrebe proglašena "ulicom crvenih svjetiljki" svake subote i nedjelje od 21 sat do ponoći usluge intelektualne prostitucije nudi pet mladih žena i jedan muškarac, svi sa završenom visokoškolskom naobrazbom, a neki i s magistarskim i doktorskim titulama.

Image
S.K./Hina/ 30.7.2012. u 12:01
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Do kraja kolovoza posjetitelji Maribora, koji ove godine zajedno s portugalskim Guimaresom nosi titulu europske prijestolnice kulture, mogu koristiti usluge intelektualnih prostitutki, a riječ je o uličnom performansu kojim autori upozoravaju na problem nezaposlenosti među mladima.

U Poštanskoj ulici, koja je za te potrebe proglašena "ulicom crvenih svjetiljki" svake subote i nedjelje od 21 sat do ponoći usluge intelektualne prostitucije nudi pet mladih žena i muškarac, svi sa završenom visokoškolskom naobrazbom, a neki i s magistarskim i doktorskim titulama.

Intelektualna opskrba klijenata obavlja se u nekoliko umjetnički prerađenih kabina kojima su se skijaši nekoć vozili na mariborsko Pohorje, a cijena je 15 eura za razgovor na slovenskom i 30 za razgovor na njemačkom ili nekom drugom od europskih jezika.

Autor performansa Zoran Srdič Janežič izjavio je da je ideju dobio iz filma Woodyja Allena u kojemu se filmski lik tuži da njegov odnos sa ženom ne funkcionira kako treba jer s njom ne može razgovarati o poeziji T.S Elliota i Ezre Pounda, pa su mu potrebni kratkotrajni izvanbračni odnosi s kakvom intelektualkom, koje je spreman platiti.

"Tražio sam ideju koja bi bila i dovoljno društveno kritična", izjavio je autor za televizijsku postaju POP-TV, pojašnjavajući početak svoje suradnje s projektom Maribor - europska prijestolnica kulture, kojim upozorava na rastuću nezaposlenost među mladima u vrijeme krize, osobito za one koji su završili humanističke ili društvene studije.

"Diplomirala sam na studiju kulture i filozofije i magistrica sam znanosti, a ne mogu dobiti posao, pa ovaj mjesec moram raditi na poslovima čišćenja povrća u jednoj prehrambenoj tvrtki", rekla je za POP-TV Miša Gams, jedna od intelektualnih prostitutki.

S njima se, osim o filozofiji, može razgovarati o njemačkoj literaturi, filmskoj kritici, psihoanalizi i drugim područjima za koje smatraju da su zbog ekonomske krize društveno degradirana, kao i položaj mladih i njihova znanja općenito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
legendarni hitovi

Sjećate li se domaće teen zvijezde? Zasićena uspjeha, glazbe i publike, posvetila se nekom sasvim drugom životu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba