Ostalo

Ivo Amulić progovorio o kćeri i supruzi: 'Zorica Kondža kuma je našoj Dini, moja Sandra joj je prateći vokal'

"Kada ti jedan velikan poput Miše izjavi da mi njemu ne zvučimo kao druge klape jer mi pjevamo hitove ili naša Doris kad izjavi: "Pero, i ja sad hoću jednu ovakvu pismu za mene", to je velika stvar", pojasnio je Ivo Amulić

RTL.hr
01.02.2022 20:00

Zagrebačka publika imat će prilike uživati u nezaboravnoj večeri prepunoj emocija koju će za njih pripremiti jedna od najpoznatijih klapa. 'Dalmatinski slavuji' iz klape Rišpet na čelu sa solistom Ivom Amulićem će održati koncert 23. ožujka 2022. godine u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski i prirediti pravi spektakl.

Svojim legendarnim hit pjesmama kao što su 'Šta mi ljube oćeš kazat', 'Prsti zapleteni', 'Mislin samo na te', 'Kad je pošla ća', 'Samo njoj ću pivat' te brojne druge i ove će godine publika pjevati kao jedno. Inače, ovo im i nije prvi nastup u Lisinskom tako da su ondje već kao na domaćem terenu.

Povodom nastupa u Lisinskom smorazgovarali s 'prvim glasom'klape Rišpet koji nam je otkrio kako izgleda njihov kreativni proces, hoće li biti gostiju iznenađenja u Lisinskom,kakvi ih osjećaji prožimlju za vrijeme nastupa, ali isto tako - otkrio nam je što je naučio od supruge, također glazbenicete mislili da će i njihova kći ići tim putem.

Klapa Rišpet na sceni je već 11 godina i iza sebe ima niz fantastičnih suradnji te tri studijska albuma, a koncerta - ni sami više ne broje koliko su ih imali. Uz njihove pjesme uz njihove taktove. Kako nastaju vaše pjesme odnosno kroz koji stvaralački proces prolazite dok smišljate tekstove i pravite glazbu uz koju su se zaljubili mnogobrojni parovi, a neki od njih i otplesali svoje prve svadbene plesove? Možete li nam malo opisati kako to izgleda?

Pa mislim da odabir tekstova za naše pisme je uglavnom vođeno promišljanjem Kozomare i tekstopisca, a imajući na umu senzibilitet našeg zajedničkog rada, godina zajedničkog druženja, bavljenja glazbom i naravno naše publike kojima se obraćamo.
Nakon štonapravimo skicu teksta i melodije, (demo verzija) svi je pokušamo sami u sebi saživiti i doživiti da bi onda ušli u studio i tamo sve to spojili u pismi.

Više od desetljeća plovite na domaćoj glazbenoj sceni. Koja je vaša formula za uspjeh, osim naravno hit pjesama koje već broje milijune pregleda na YouTubeu? Prijateljstvo, ljubav prema glazbi, ustrajnost ili jednostavno nekad prepustite da sve ide svojim tokom i snalazite se u situacijama koje vam karijera servira?

Pa vi ste već dali veći dio odgovora u samom pitanju. Dakle, dobra pjesma je ključ. Ono što je prethodilo stvaranju klape Rišpetje bio odabir samih članova. Tu smo imali i malo sreće, jer već deset godina održavamo jako dobre međuljudske odnose začinjene prijateljstvom, što je ujedno jednako važno za održati se.

U kreativnosti se dopušta nesputanosti i to je poželjno da te ponekad nosi, ali sve ostalo se ne prepušta slučaju već tu do izražaja dolazi jedan veliki i profesionalni rad.

Ivo Amulić (klapa Rišpet) i Jelena Rozga

(FOTO: Marko Prpic/PIXSELL)

Hoće li biti gostiju iznenađenja na ovogodišnjem, petom po redu koncertu u Lisinskom, baš kao 2020. godine kada ste na pozornicu pozvali Giuliana i Nenu Belana? Ili to ipak ostaje tajna koja će biti otkrivena upravo na pozornici?

Gosti iznenađenja su obično jako dobar šlag na torti, tako da je vrlo moguće i ove godine u Lisinskom da pozovemo neke naše prijatelje, ali o tome na koncertu ili neposredno prije.

Postoji li osjećaj s kojim možete usporediti trenutak kada napunite Lisinski i dobijete neviđeni bis zbog kojeg vam naprosto ne daju da odete s pozornice neprestano moleći za izvedbu još pokoje pjesme?

Lisinski je kruna nečijeg dugogodišnjeg rada i nagrada umjetnicima. U Lisinskom dolaze do izražaja i uživanje u raznim osjetima: zvuka, slike pa tako, nećete vjerovati: čak i mirisima velebne drvene dvorane.

To sve tjera izvođače da daju i više od sebe. Publika obično to prepozna.

Ivo Amulić klapa Rišpet

(FOTO: Marko Prpic/PIXSELL)

Pročitajte još
Doris Dragović i klapa Rišpet snimili duet

Do sada ste surađivali s glazbenicima poput legendarnog Miše Kovača, Giuliana, Jelene Rozge, nekadašnje kraljice Torcide Doris Dragović, Jolom, Nene Belana i mnogim drugima. Imate li u planu kakvu skorašnju glazbenu suradnju s nekim od kolega? Imate li kakvu zanimljivu anegdotu s takvih suradnji?

Kada ti jedan velikan poput Miše izjavi, da mi njemu ne zvučimo kao druge klape jer mi pjevamo hitove ili naša Doris kad izjavi: "Pero, i ja sad hoću jednu ovakvu pismu za mene", to je velika stvar i više od puke anegdote.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Kako ste vi i cijela klapa proveli vrijeme najvećeg lockdowna i puste mjesece bez koncerata? Jeste li imali valove inspiracije koje ste iskoristili za stvaranje nečeg novog? Što vam je, kao klapi, najviše nedostajalo u to vrijeme?

Ako nemate ništa protiv na ovo pitanje ne bih ni odgovarao, već u prilog odgovoru, samo... Ne ponovilo se nikad više.

Ivo Amulić klapa Rišpet i Sandra Kekez

(FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL)

Osim u vašoj glazbenoj karijeri, izgleda da vam ruže cvjetaju i u privatnom životu. Kako ste upoznali svoju suprugu Sandru Kekez s kojom ste u srpnju 2020. godine dobili dijete? Krije li se iza toga ljubavna priča koja vam je poslužila kao inspiracija za jednu pjesmu ili vas je prst sudbine drugačije spojio?

Moja Sandra se već dugi niz godinabavi glazbom kao vokalni solist sa svojim bandom Fortuna, tako da smo zajedno dijelili pozornice u periodu moje solo karijere, puno prije Rišpeta. Danas i zadnjih godina uglavnom je prateći vokal Zorici Kondži , našoj prijateljici i kumi naše kćeri Dine .

Pročitajte još
58-godišnji Ivo Amulić dobio treće dijete: 'Nemam ja 25 godina pa da sam uzbuđen toliko'

Odzvanjaju li u vašem domu samo "dalmatinske pisme" ili se mogu čuti i drugi žanrovi? Ako da, što još volite slušati u slobodno vrijeme?

Imamo široki glazbeni ukus, ali ono najvažnije je da su nam ukusi slični. Ona me naučila slušati house, a ja sam joj približio 70'.

Kako vaša kći reagira na očev moćni vokal kada vas čuje da pjevate po kući? Biste li voljeli da jednog dana, kada odraste, krene glazbenim putem, baš kao i vi?

Ona već prilično prepoznaje moje pjevanje, pokušat ćemo joj probuditi interes za neki instrument. Nikad nije u životu loše imat neku vještinu u rukama.

Ivo Amulić klapa Rišpet

(FOTO: Marko Prpic/PIXSELL)