Play ponuda
Play ponuda
SKRIVENE PORUKE NAŠEG TIJELA

Istražili smo - je li veličina zaista toliko bitna?

Jeste li znali da nam naši prsti, uši ili bedra govore najskrivenije stvari o našem zdravlju? Muškarcima bi zanimljivije od bolesti ipak trebalo biti to što se odgovor na pitanje kakvi će biti očevi može skrivati u njihovu - donjem rublju. Doznajte i što dužina vaših prstiju govori o mogućoj depresiji...

RTL/ 14.10.2013. u 18:37
Play ponuda

Metar bi za zdravlje mogao postati važniji i od tlakomjera. Iskusniji muškarci kao da su to znaju, jer kad ih pitamo kakve mjere vole kod prave domaće žene, ne skrivaju da je više bolje.

Kao da znaju da bedra s malo više materijala bolje zadržavaju masne kiseline iz hrane, sprečavaju ih da uđu u krvotok pa su osobe s nešto konkretnijim nogama barem u tom pogledu zdravije. A ako je vjerovati istraživanju sveučilišta Emory iz Atlante, znanost može biti itekako zanimljiva. Tvrde da, ni više ni manje, veličina testisa određuje koliko ste brižan otac. Oni manji proizvode manje testosterona pa su ti očevi navodno najpredaniji na svijetu. Teorija koja je zasada više zabavna nego provjerena.

"Prava znanstvena istraživanja pokazala su da opseg struka itekako ukazuje na bitno povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, pa bi poruka bila da manje obraćamo pažnju i odmjeravamo veličinu testisa, ali da izmjerimo struk", kazao je Milan Mazalin, liječnik.

Ako vam se majka u trudnoći loše hranila, možda imate kraće noge i veće šanse za dobiti dijabetes. Ali oči su, prije nogu, ogledalo duše.

Velike oči, naime, mogu biti jako ekspresivne, ali imati ih i nije tako bezazleno. Jer ako su veće samo jedan milimetar od prosječnih 24, imate veću vjerojatnost da ćete prije ili kasnije zbog kratkovidnosti dobiti naočale.  

Ako ih jedva zataknete iza malih ušiju smještenih ispod razine očiju, znanstvenici tvrde da imate veću vjerojatnost za bolesti bubrega.
Ljudi oduvijek pokušavaju na temelju izgleda dijelova tijela doznati više o sebi, i još više o drugima.

"Pamtimo teoriju da je visoko čelo znak pameti, a nisko znak nedostatka inteligencije, a postajale su teorije da neki tipovi izgleda povećavaju sklonost kriminalu. Međutim neka ozbiljnija istraživanja i antropometrijska mjerila pokazala su da takve teorije na kraju i nemaju osnovu", dodaje Mazalin.

Ali svakako znaju biti zanimljiva, osobito kad nam kažu da nam sudbina piše na dlanu.

Životne crte na dlanu su uglavnom bablje priče, ali znanstvenici tvrde da nam dužina prstiju ipak ukazuje na budućnost. Ako je kažiprst kod muškaraca duži od prstenjaka, manja je šansa da će dobiti rak prostate. Ali loša je stvar da ćete biti skloniji depresiji.

Gatare bi tako svoje tradicionalne metode predviđanja sudbine mogle dopuniti i znanstvenim istraživanjima, a teže će biti onome tko spava pokraj vas ako imate velik jezik. Jer on je jedan od uzročnika hrkanja, što je iritantnije, ali manje opasno od apneje, odnosno prestanka disanja u snu. Dobra je ipak stvar što se ti problemi mogu izliječiti.

"Konkretno za jezik se u današnje doba radi jedna metoda koja se zove radiofrekvencijska abulacija, što je jedna pomoćna operativna procedura gdje se s iglom uz pomoć radiovalova uzrokuje skrvrčenje, odnosno smanjenje obuma jezika. To je relativno elegantna procedura", izjavio je plastični kirurg Davor Džepina.

Predugačak jezik ipak može biti najveći zdravstveni problem od svih dosad nabrojanih, a onima koji boluju od te bolesti ni najmodernija medicina ne može pomoći.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
Životna priča

TKO JE EMA LUKETIN? Ljubila poznatog influencera, a sada uživa u ljubavi s beogradskim fotografom

Play ponuda

Više s weba