Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
KVOCIJENT INTELIGENCIJE

Istražili smo tko su najinteligentniji ljudi domaće javne scene: 'Bila sam kampanjac i voljela sam matematiku'

Samo četiri brojke dijele Žanamari Perčić od identičnog IQ-a čuvenog Stephena Hawkinga čiji je kvocijent inteligencije iznosio 160

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Instagram
L.K./ 30.11.2021. u 20:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pjevačica i influencerica Žanamari Perčić osvaja svojim talentom, karizmom i nevjerojatnom linijom, no manji broj njezinih obožavatelja zna da je njezin kvocijent inteligencije daleko iznad prosjeka.

Dok 'običnoj' Hrvatici i Hrvatu kvocijent inteligencije "pleše" oko broja 90, naša pjevačica se može pohvaliti daleko višom brojkom - čak nevjerojatnih 156 što ju svrstava u vrlo mali postotak ljudi, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. Tako se Žanamari Perčić pronašla u probranom društvu jednog od najvećih umova.

Valja naglasiti kako su se testovi u Mensi radili u dva puta. Tim, prvim testom kojem se podvrgnula naša pjevačica i influencerica može se samo provjeriti inteligencija do 156 ili drugačije rečeno, ne može se ustanoviti viši stupanj inteligencije. Stoga je Žanamari utvrđen maksimum na prvom testu, dok se drugom testiranju nije podvrgnula.

Bilo kako bilo, ostvarila je zavidan rezultat zbog kojeg stoji uz bok velikih umova svijeta. Samo četiri brojke dijele je od identičnog IQ-a čuvenog Stephena Hawkinga čiji je kvocijent inteligencije iznosio 160. No, ostaje otvoreno pitanje koliki bi rezultat Žanamari imala da se podvrgnula i drugom dijelu Mesinog testiranja. Inače, Mensa je najveće društvo koje okuplja osobe visokog kvocijenta inteligencije.

Zašto ste se odlučili izmjeriti kvocijent inteligencije? Jesu li vas pozvali na test ili ste odlučili pristupiti samostalno? Ukratko nam opišite taj proces.

Pozvao me jedan novinar koji je radio temu o tome, a kako zna da sam ja uvijek spremna na izazov i nešto novo - pozvao je mene i još par hrvatskih manekenki. Uglavnom, došla sam, vidjela masu logičkih zadataka i eto - očito sam imala dobar dan (smijeh).

Od kakvog značaja je bio taj test u vašem životu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Osim brojnih članaka na tu temu koji mi nisu donijeli ništa nego hejt, ništa posebno. 

Jesu li vaši roditelji primijetili vaš natprosječan IQ dok ste bili djevojčica?

Bili su zadovoljni s mojim ocjenama u školi s obzirom na to da sam bila totalni kampanjac i nisam voljela učiti, ali bih se uvijek izvukla na improvizaciju. Voljela sam matematiku jer to skužiš i miran si. Nema tlačenja s učenjem. Ali uvijek sam vrijeme radije provodila kreativno. Slušajući glazbu, crtajući, pjevajući… tako da je moj životni put više bio određen tom stranom.

Image
Foto: Instagram
Image
Instagram

(FOTO: Instagram)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
ljubav je na selu

Spojevi, svađe i strasni poljupci! Hrvoje priznao Marini da mu je zanimljiva, a Paulina sanjala Sinišu

Image
'jednostavno savršena'

Najzgodnija Hrvatica prošetala rivom samo u čizmama i majici, njeni pratitelji pali u trans

Image
'jednostavno savršena'

Najzgodnija Hrvatica prošetala rivom samo u čizmama i majici, njeni pratitelji pali u trans

Ima li koja kolegica ili kolega s estrade da je u vašem "društvu" u Mensi?

To ćete vi znati bolje od mene (smijeh). Ja sam taj dan nakon testa dobila članstvo u Mensi, ali nažalost dosad nisam uspjela doći na niti jedno druženje ekipe. Bilo bi zanimljivo jednom to napraviti.

Sjećate li se kojeg pitanja s testa koje biste možda htjeli podijeliti?

Nije bilo pitanja. Samo slike i simboli. To je teško objasniti. Samo vidite i znate odgovor, slijed, ili ne znate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Član Mense je i Ribafish!

Kolumnist, novinar, diplomirani profesor zemljopisa, gastrobloger te aktivni član i glasnogovornik Mense Hrvatska - sve je to 51-godišnji Domagoj Jakopović Ribafish. Svoje članstvo je ostvario zahvaljujući kvocijentu inteligencije od 148. 

Kako ste došli na ideju da testirate svoju inteligenciju? S koliko ste godina riješili prvi test inteligencije?

Imao sam trideset i nešto i cura i ja smo iz znatiželje ispunjavali online testove. Ona je bila puno bolja u tome, i jednog je dana nakon dosta gadne svađe u kojoj me uvjeravala da sam glup, uplatila pravo testiranje i morao sam s njom otići na FER. Tamo smo oboje riješili test, rezultati su došli nakon par tjedana, a ja sam otvorivši kuvertu shvatio da imam 148 bodova prema njenih 144, što je bilo dovoljno da mene prime u MENSU, a nju ne. Neću vam reći koliko se dugo durila. 

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Luka Stanzl/PIXSELL

(FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Niste bili samo običan član Mense na papiru već ste i aktivno sudjelovali u njezinom radu. Naime, jednom ste izjavili kako ste bili i glasnogovornik spomenutog društva odabranih. Kakva ste iskustva ponijeli od tamo?

Imao sam veliku čast jedno vrijeme biti lijeva ruka Igora Crnojevca, tadašnjeg predsjednika, koji je vrlo brzo shvatio da, unatoč puno simpatičnosti i truda, ja baš i nisam najbolja osoba za tu funkciju. Ali bilo je lijepo pričati u ime te ekipe sa stvarno kvalitetnim i poštenim namjerama.

Jesu li postojala neka pitanja ili zadaci koji su vas mučili na testu?

Naravno, ali treba uzeti u obzir da se pitanja mijenjaju tijekom godina, pa su neka nad kojima sam plakao i okretao se u čudu po dvorani 'Kako to!?' - nekome bila potpuno jednostavna i lako rješiva. Mene je razvalilo pitanje rednog broja 21, još dan danas ne znam što je pjesnik time htio reći...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jeste li imali prilike upoznati neke od velikih umova Hrvatske za koje prosječan Hrvat ne zna?

Obožavam pub kvizove i družim se sa stvarno velikim znalcima, eruditima, genijalcima.  Ponosan sam što sam upoznao hrvatskog Tarantina, Ivana Gorana Viteza, kao iCrnog i Kumpića koji drže dvije briljantne craft birtije na Trešnjevci i Knežiji - Horvati i X.

Ima li još koji poznati Hrvat ili Hrvatica, uz vas i pjevačicu Žanamari Perčić da su imali dovoljne rezultate testa da pristupe Mensi?

"Nemojte mi nju, tiha patnja od 'Hrvatska traži zvijezdu za idola', pa sve dok se nije sretno udala. Prekrasno biće. Mislim da je puno bitnije prijateljstvo s tim malim, običnim ljudima koji ne talasaju prilično otrovan hrvatski javni sektor, pa bih puno pozdravio Jadranka, Katarinu, Matea, Zorića, Ivu, Neura i posebno Grgu koji je čuda napravio kad je trebalo stisnuti za projekt RokOtok. Lijepo je biti članom MENSE, i svakom bi preporučio da probaju otići na testiranje, i ako prođu – naprave nešto dobro za čovječanstvo", zaključio je Ribafish.

Službenom Mensinom testu u Rijeci je nedavno pristupila i bivša Miss Supranational Annie Šukunda Gavrilović. 

Image
Foto: Exkluziv
Image
Exkluziv

(FOTO: RTL Exkluziv)

"Testiranje samo traje nekih sat vremena, od toga samo testiranje traje 20 minuta, 15 minuta traje uvod u kojem psiholog koji je zadužen za provođenje testiranja opisuje kako test izgleda na što treba paziti", pojasnio je za RTL Exkluziv tajnik zagrebačke podružnice hrvatske Mense Jan Gošić.

Nakon uvoda psihologa i riješenog testa, Annie se vratila vidno zadovoljna pa je odmah bilo jasno kako je prošlo rješavanje testa. 

"Po mom osjećaju, meni je sve nekako bilo jednostavno. Stala sam bila na dva pitanja. Moram kazati da sam zadnja dva samo zaokružila, ali od tih 45, 20 minuta vremena stvarno mislim da sam briljirala", pojasnila je Annie Šukunda Gavrilović.

Nakon što je test ocijenjen, ispostavilo se kako je njezin kvocijent inteligencije doista zavidan - čak 128, a centili su 97. Unatoč sjajnom rezultatu, ipak nije postala članica hrvatske Mense od čega su je dijelila samo tri boda i jedan centil. Inače, samo osobe s IQ-em 131 i višim zadovoljavaju članstvo.

Iz Mense su istaknuli kako mnogi ponavljaju svoje testove, ali kada je riječ o njihovim rezultatima, može se govoriti o doista malim odstupanjima, ako se usporede s onim prvotnim.

I niz svjetskih zvijezda može se pohvaliti iznimno visokim IQ-om. Među njima su i Sharon Stone, Geena Davis, Lisa Kudrow, James Woods, Natalie PortmanRowan Atkinson, Ashton Kutcher...

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
SVI NA SAJMU

Hrvati naprosto obožavaju erotiku!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba