Ostalo

Ivo Amulić nam otkrio kako je Tutti Frutti dobio ime, a progovorio i o supruzi Sandri: 'Sve je počelo na...

Prvi glas klape Rišpet otkrio je, između ostalog, i svoj dijapazon slušanja što dodatno pojašnjava kako se vješto snalazi u raznim glazbenim projektima koji nisu žanrovski bliski na prvu

RTL.hr
14.09.2022 20:00

Pjevač Ivo Amulić nadaleko je poznat kao član nekadašnjeg benda Tutti Frutti, a posljednjih godina njegovo ime je neizostavan dio klape Rišpet. Ne samo da je ondje prvi glas klape, već je i pokretač performansa na koncertima koji nisu ni blizu onome što najčešće zamišljate kada je riječ o koncertima ove vrste glazbe. Rišpet je daleko od nekolicine pjevački nadarenih Dalmatinaca koji u odjelima pjevaju i jedva se maknu s mjesta. Da ne bi bilo zabune, i u Rišpetu je redom talentirana gospoda iz Dalmacije koja također nastupa u odjelima, ali u nekom puno vedrijem i pozitivnijem tonu. Nerijetko se na koncertima dogodi da probiju taj nevidljivi zid između izvođača i publike što je oduvijek bila rijetkost na koncertima, a u novije vrijeme, još i rjeđe pored svih sigurnosnih mjera te sličnog.

Za RTL.hr osvrnuo se na podizanje glazbene ljestvice kada je riječ o klapama, na pjesme, performanse i odnose s publikom. S obzirom na to da je Rišpet jedna od najboljih klapa, zanimalo nas je kako izgleda njihovo stvaranje pjesama te što ih razlikuje od ostatka zabavne glazbe. I dok se neki njegovi kolege izrazito ponose brojevima pregleda na YouTubeu, nagradama i sličnim, brojkama omeđenim rezultatima, za članove klape Rišpet je puno važnije dobiti ne samo pohvale svojih uzora, već i riječi da im napišu "jednu ovakvu pismu". Jedno je sigurno, na koncertu ove klape možete očekivati neočekivano jer 60-godišnjem pjevaču Ivi Amuliću nije strano ni doći među publiku, s njima zaplesati i zapjevati pa nam je tom prilikom otkrio što znači kada on uđe u 'zen' na pozornici.

Ipak, ovaj iskusni pjevač proslavio se i kao član benda Tutti Frutti te je opisao kako je izgledao njegov rad, sudjelovanje u pisanju pjesama, što je ondje stekao, a i za kraj - kako je nastalo sam naziv grupe. Amulić definitivno nije od onih glazbenika koji se slijepo hvataju jednog žanra, a to i je tajna njegove prilagodljivosti različitim glazbenim žanrovima pa nam je otkrio u kakvoj glazbi uživa posljednjih dana. Nakon pitanja o karijeri, "svratili" smo u Amulićev privatni život o kojem nam je otkrio kada i kako je upoznao ljubav svog života, ali i kada ju je dočekao na oltaru. Svoju ljubav u braku su okrunili rođenjem malene Dine , a baš u to vrijeme, osim što je još jednom postao otac, Ivo Amulić je prvi put postao i djed. Ovom nam je prilikom rekao koju je pjesmu posvetio svojoj malenoj kćeri te bi li joj u budućnosti preporučio profesionalno bavljenje glazbom.

Visoko ste podigli ljestvicu među klapama i gotovo ste nenadmašni. Koja je tajna? Posljednjih godina došlo je do "poplave" klapa. Neke od njih su uspješne, a druge malo uspješnije, no što možda zamjerate u cijeloj toj situaciji? Mislite li da bi moglo doći do zagušenosti klapama ili baš naprotiv, na površinu će isploviti one najkvalitetnije čije pjesme lako uđu u uho?

Ja se ne bih toliko uspoređivao, ni stavljao akcent na prefiks "klapa, klape", niti smo mi najbolja klapa u Hrvata. Ono što mi, to jest Rišpet imamo najbolje, jesu naše pisme, naši performansi i odnos prema našoj publici. Mi smo nesretni, ako naša publika ode kući, a da se nisu zabavili.

Kako izgleda stvaranje pjesama s klapom Rišpet koja niže hit za hitom?

Naizgled vrlo jednostavno, ali Pero ( Kozomara ) ima "to nešto" što je oduvijek razlikovalo hrvatske kompozitore zabavne glazbe. On je sigurno među 10 najboljih u zadnjih 30-ak godina u Hrvatskoj.

Je li potrebnije veće priznanje ili nagrada od toga da vam Mišo kaže mu ne zvučite kao druge klape ili Doris Dragović koja je rekla kako želi da joj Pero Kozomara napiše "jednu ovakvu pismu" za nju? Je li bilo još sličnih situacija ili zanimljivih anegdota s kolegama glazbenicima koje jako cijenite?

Kad dobiješ takve komplimente svojih cijenjenih kolega, napomenuo bih još Zoru , Jelenu , Jolu i druge... onda je očito da radimo dobro.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Za vrijeme svojih koncerata napravite fantastičnu atmosferu. Ako se ne varam, u Lisinskom ste čak bili u publici te pjevali i plesali s obožavateljicama. Jako rijetki glazbenici se, moglo bi se reći, usude probiti tu nevidljivu granicu između pozornice i publike - kako ste vi došli na tu ideju i kada ste to prvi put napravili?

Mislim da smo Vajta i ja jedini izvođači koji su na splitskom festivalu 80' godina pivali bosi. Kada počnu koncerti i kad sam u svom "zenu", više ne odgovaram za svoje postupke. Obično imaju pozitivan efekt kod publike.

Baš kao i u Rišpetu, bili ste pjevač benda Tutti Frutti. Kako je izgledao stvaralački proces s Tutti Fruttijem? Koliko se razlikovao od onog s klapom?

U Fruttiju sam malo učestvovao u stvaranju i odabiru pisama, mada ne znam šta bih prominija i da jesam, bio sam puno mlad. Ali imali smo vrhunski band sastavljen od ponajboljih glazbenika, tako da sam već tada počeo podizati ljestvicu svog muziciranja na bini.

Uz koji glazbeni žanr se najčešće opuštate? Je li to i dalje rock ili je sada tražite nešto smirenije s daleko manje distorzije na gitari?

Veliki mi je dijapazon slušanja, mada su mi '70 i '80 danas najčešći odabir.

Izjavili ste jednom kako uživate u glazbi sedamdesetih godina prošlog stoljeća pa pretpostavljam da vam pop rock nije stran. Je li ime benda Tutti Frutti inspirirano istoimenom pjesmom Little Richarda?

To nema nikakve veze s pjesmom Little Richarda . Popularni dvojac iz tog vremena Rade i Žele ( Medak i Maretić ) iz kultne "nakupine" hahaha. "Prava kotka", glavni su krivci da je band dobio ime Tutti frutti Balkan band.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Rekli ste kako je i vaša supruga Sandra Kekez pjevačica i da se upravo na pozornici dogodila ta vaša kemija. navodno je i ona imala vaš poster na zidu. Gdje i kada je započela vaša ljubavna priča sa Sandrom?

Sve je počelo u prvoj polovici '00 na zajedničkim koncertima. Bili smo u prijateljskim odnosima sve dok nismo prestali bit samo prijatelji i to već traje 17 godina, a zadnjih 9 smo ozakonili.

Ivo Amulić klapa Rišpet i Sandra Kekez

Možete se pohvaliti kako ste u posljednje dvije godine postali otac, ali i djed. Kakve su vas emocije preplavile u tom trenutku? Pitam vas to jer ste jednom prilikom rekli da nemate više 25 godina pa da ste "uzbuđeni toliko.

Ne znam u kom kontekstu sam to izjavio ali, kad sam postao Elin djed, emocije su bile tim veće što je moja Hana postala mama, a danas ne mogu zamisliti jedan moment bez moje Dine jer sam njoj najviše potreban. Obožavam bit otac, a i dida.

Postoji li koja pjesma posvećena malenoj Dini ili unuci Eli?

Dini je posvećena 'Cukar',' to jest nju sam vidio dok sam snimao.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Kao roditelji glazbenici, biste li preporučili svojoj Dini ili uopće mlađim generacijama profesionalno bavljenje glazbom?

Naravno, ali isključivo kao kantautor.