Tropski zelena i bujna - tako izgleda brazilska unutrašnjost. Jedanesteročlana ekspedicija ulazi u gustu vegetaciju pokrajine Minas Gerais, poznatu po vrhunskoj kavi. Na odmaralištu uz cestu u tko zna kojem mjestu Dario Šimić prepustio se rukama majstora koji šiša punih 60 godina.
Unatoč stalnim podsjetnicima kako je ovo opasna zemlja, zbog pouzdanog putnog osiguranja osjećali smo se sigurno. Cestom kojom auti ne voze često prošli smo kroz gradić Tres Pontas i izbrazdanim prašnjavim putem stigli do naše destinacije, plantaže vrhunske brazilske arabice.
Dobrodošlica je bila topla i srdačna i sve nas je ugodno iznenadila.
Nakon raskošnog ručka, morali smo isprobati i nadaleko poznatu kavu pripremljenu bez modernih aparata. Čak su i ponajbolji hrvatski stručnjaci stali i gledali kako se vrijedno crno zlato polako cijedi u šalicu.
Stiglo je vrijeme za obilazak plantaže. Veći dio kave koja se ovdje uzgaja je speciality coffee, što znači vrhunske sorte kojima idealno odgovara baš nadmorska visina od 900 do 1200 metara. Ovo nije laka godina za proizvođače u Brazilu.
U Brazilu je kasna jesen i berba počinje za koji dan. Najbolja zrna se sortiraju, nakon čega odlaze na odvajanje pulpe.
Na godinu se na ovoj plantaži proizvodi 10 tisuća vreća kave, a glavnu riječ vode tri sestre, dok muškarci sa strane uzgajaju stoku. Ovdje je kava život, a baš je na svoju upraviteljica plantaže iznimno ponosna.
Zanimljivo je bilo gledati procese kroz koji kava prolazi prije nego što stiže u našu šalicu. Velike površine ponajbolje arabice rasprostranjene su na podlogama gdje se radnici marljivo brinu o svakom zrnu.
Iscrpljena od duga i naporna puta i cjelodnevnog obilaska plantaže, ekspedicija nastavlja dalje. Sretna i zadovoljna jer glavni cilj - pronalazak najbolje arabice - uspješno je obavljen. Cesta nas dalje vodi prema velebnom Riju koji jamči nezaboravne trenutke.