Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ZRNO VRIJEDNO ZLATA

Je li bivši Vatreni u Brazilu pronašao najbolju kavu?

Dok su Vatreni u Brazil otišli u lov na sveti nogometni gral, bivši Vatreni u toj je zemlji tražio najbolju kavu. Dario Šimić našeg je Darija Todorovića odveo u srce Brazila, na plantaže tog svima omiljenog napitka. Ondje su im objasnili da za dobro zrno treba puno truda, pa tako kavi čak i puštaju glazbu. Evo kako to zvuči.

RTL/ 4.6.2014. u 18:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tropski zelena i bujna - tako izgleda brazilska unutrašnjost. Jedanesteročlana ekspedicija ulazi u gustu vegetaciju pokrajine Minas Gerais, poznatu po vrhunskoj kavi. Na odmaralištu uz cestu u tko zna kojem mjestu DarioŠimić prepustio se rukama majstora koji šiša punih 60 godina.

Unatoč stalnim podsjetnicima kako je ovo opasna zemlja, zbog pouzdanog putnog osiguranja osjećali smo se sigurno. Cestom kojom auti ne voze često prošli smo kroz gradić Tres Pontas i izbrazdanim prašnjavim putem stigli do naše destinacije, plantaže vrhunske brazilske arabice.

Dobrodošlica je bila topla i srdačna i sve nas je ugodno iznenadila. 

Nakon raskošnog ručka, morali smo isprobati i nadaleko poznatu kavu pripremljenu bez modernih aparata. Čak su i ponajbolji hrvatski stručnjaci stali i gledali kako se vrijedno crno zlato polako cijedi u šalicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stiglo je vrijeme za obilazak plantaže. Veći dio kave koja se ovdje uzgaja je speciality coffee, što znači vrhunske sorte kojima idealno odgovara baš nadmorska visina od 900 do 1200 metara. Ovo nije laka godina za proizvođače u Brazilu. 

U Brazilu je kasna jesen i berba počinje za koji dan. Najbolja zrna se sortiraju, nakon čega odlaze na odvajanje pulpe.

Upravo se čita

Image
REALITY ZVIJEZDA

Sjećate li se Nikoline Tutić? Bila je zvijezda showa 'Brak na prvu', a danas izgleda neprepoznatljivo

Na godinu se na ovoj plantaži proizvodi 10 tisuća vreća kave, a glavnu riječ vode tri sestre, dok muškarci sa strane uzgajaju stoku. Ovdje je kava život, a baš je na svoju upraviteljica plantaže iznimno ponosna.

Zanimljivo je bilo gledati procese kroz koji kava prolazi prije nego što stiže u našu šalicu. Velike površine ponajbolje arabice rasprostranjene su na podlogama gdje se radnici marljivo brinu o svakom zrnu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iscrpljena od duga i naporna puta i cjelodnevnog obilaska plantaže, ekspedicija nastavlja dalje. Sretna i zadovoljna jer glavni cilj - pronalazak najbolje arabice - uspješno je obavljen. Cesta nas dalje vodi prema velebnom Riju koji jamči nezaboravne trenutke.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
popularna djevojka

Ovo je ista osoba? Splitska influencerica Ela Jerković podvrgnula se brojnim operacijama, evo kako je izgledala prije

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba